KDNK Malaysia dijangka 4.3 % pada separuh kedua

KDNK Malaysia dijangka naik untuk separuh kedua 2016.KDNK Malaysia dijangka naik untuk separuh kedua 2016.

Affin Hwang Capital menjangka pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebenar Malaysia pulih daripada 4.1 peratus berbanding tahun ke tahun pada separuh pertama 2016, kepada kira-kira 4.3 peratus pada separuh kedua, menjadikan pertumbuhan tahun penuh kepada kira-kira 4.2 peratus.

Dalam nota penyelidikan hari ini, firma itu berkata pertumbuhan akan disokong oleh aktiviti pembuatan yang kukuh dalam industri berorientasikan eksport seperti produk pembuatan, terutamanya barangan elektronik dan elektrik serta pemulihan dalam harga komoditi seperti sawit, minyak mentah dan gas asli cecair.

Sementara itu, Indeks Pengurus Malaysia (PMI) pembelian Malaysia susut 0.7 mata kepada 47.4 pada Ogos berbanding 48.1 pada Julai, bulan ke-17 berturut-turut di bawah paras 50, yang berpurata pada kira-kira 47.9 sejak April 2015 hingga Ogos 2016, kata Affin Hwang.

PERINGATAN
Malaysia Dateline tidak bertanggungjawab atas komen pembaca. Ia adalah pandangan peribadi pembaca dan tidak mewakili pandangan dan pendirian kami. Pihak kami berhak memadam komen yang tidak wajar atau dianggap keterlaluan.

CetakEmel

Artikel berkaitan: