Adakah anda tahu apa kesan pada badan jika setiap hari minum kopi?

Oleh NASUHA RAHMAN

Selepas sebulan berpuasa, penggemar kopi akhirnya boleh menikmati secawan kopi sebagai penyegar sebelum memulakan aktiviti harian. Adakah anda tahu apa kesan pada badan jika setiap hari anda minum kopi?

Bagaimanapun kajian mendapati pengambilan kopi secara sederhana mampu mengelakkan beberapa penyakit seperti diabetes, parkinson dan hati.

Secara purata, rakyat Malaysia meminum 2.5 cawan kopi setiap hari. Namun persoalannya adakah kopi memberikan kesan baik atau buruk untuk anda?

Menurut thehealthy.com di Amerika 54 peratus rakyat mereka yang berumur 18 tahun ke atas minum purata 3.1 (8 oz) cawan setiap hari bersamaan dengan 40 bilion dolar dibelanjakan semata-mata untuk secawan o’.

Apakah yang berlaku di dalam badan kita jika kita meminumnya setiap hari? Nasib baik, nampaknya minum kopi sebenarnya cukup sihat.

Anda mungkin mengurangkan peluang anda untuk mendapat kanser dan penyakit lain

Dengan minum kopi hitam setiap hari, anda sebenarnya mengurangkan peluang anda untuk mendapat penyakit tertentu. Begini cara kopi boleh melindungi otak anda daripada demensia.

Menurut Beth Witherspoon, perunding pakar diet berdaftar untuk Syarikat Kopi Komuniti, “Pengambilan kopi sederhana (3-5 cawan setiap hari) mungkin dikaitkan dengan penurunan kematian dari semua sebab, pengurangan risiko diabetes jenis 2, dan penurunan risiko penyakit Parkinson, demensia, sirosis hati, dan kanser tertentu, termasuk hati dan endometrium.

”Pakar juga telah merujuk kopi sebagai “ubat ajaib,” kerana keupayaan ajaibnya untuk mencegah penyakit tersebut. “Pada asasnya ia membantu anda hidup lebih lama,” kata Janet Rich Pittman, Pakar Pencegahan Demensia dan Penasihat Kesihatan Kanan, yang dikenali sebagai The Brain Nerd.

Keseluruhan mood anda mungkin bertambah baik

Selain mencegah penyakit, kandungan kafein kopi berkait langsung dengan otak anda. Kesan ini terutama dilihat pada tahap penggunaan yang rendah (kira-kira 75 mg).

Menurut Witherspoon, “Kafein telah dikaitkan dengan tindakan positif pada otak, termasuk peningkatan kewaspadaan mental dan perhatian, membantu penumpuan, dan mood yang lebih baik.

Kajian 2013 oleh Harvard’s School of Public Health mendapati bahawa mereka yang minum dua hingga tiga cawan kopi berkafein sehari mengurangkan risiko bunuh diri mereka sebanyak 45 peratus—mungkin kerana kesan perangsang kafein membantu meningkatkan mood orang.

Ia mungkin meningkatkan pengekalan ingatan

Adakah anda tahu apa kesan pada badan jika setiap hari minum kopi

Walaupun kesan positif kafein pada kewaspadaan, perhatian, tumpuan, dan mood bukanlah sesuatu yang mengejutkan, tetapi keupayaannya untuk meningkatkan pengekalan ingatan adalah berdasarkan kajian yang agak baru.

Menurut jurnal Nature Neuroscience, “Kafein meningkatkan prestasi 24 jam selepas pentadbiran…Kami menyimpulkan bahawa kafein meningkatkan penyatuan ingatan jangka panjang pada manusia.

Ia mungkin membantu anda menjadi atlet yang lebih baik

Atlet yang suka kopi: anda bertuah. Ternyata, atlet mendapat manfaat daripada kedua-dua sifat mental dan fizikal yang diperoleh daripada kopi.

Menurut Witherspoon, “Kafein semulajadi dalam kopi telah dikaitkan dengan prestasi fizikal yang lebih baik, terutamanya dalam senaman aerobik atau ketahanan. Jumlah kafein yang disyorkan untuk peningkatan prestasi ialah 2-6 miligram kafein setiap kilogram berat badan (1kg = 2.2 paun). Itu kira-kira 1 hingga 4 (8 oz.) cawan kopi yang dibancuh biasa untuk seseorang yang beratnya 150 paun.

Ia mungkin menjejaskan rutin harian anda secara negatif jika diambil secara berlebihan

Sekarang untuk keburukan. Pertama, jika lebihan kopi diambil, sesetengah individu mungkin mengalami kesan sampingan negatif, seperti kebimbangan, panik, tidur yang tidak lena, insomnia, dan pergantungan kafein.

Menurut Persatuan Jantung Amerika, “Individu yang terbiasa dengan kafein boleh mengalami ‘penarikan kafein’ 12–24 jam selepas dos terakhir kafein. Ia hilang dalam masa 24–48 jam.

Gejala yang paling ketara ialah sakit kepala.” Seperti melakukan sesuatu yang berlebihan, kematian juga ada kemungkinan.

Kajian juga menunjukkan bahawa dos maut kafein yang diambil dalam satu hari ialah 100 (8 oz) cawan, ini mungkin berbeza bagi setiap orang kerana ia dimetabolismekan secara berbeza untuk setiap orang. Ketahui berapa banyak kafein dalam Death Wish Coffee.

Ia mungkin meningkatkan tahap kolesterol anda (bergantung pada cara anda membancuhnya)

Jika kolesterol adalah sesuatu yang anda bimbangkan, anda juga mungkin ingin menyemak semula cara kopi anda dibancuh.

Jika anda menggunakan mesin penekan Perancis, atau lebih suka minum espresso, maka kopi anda mengandungi jumlah kafestol yang jauh lebih tinggi berbanding jika anda menggunakan kopi ditapis kertas atau kopi segera, yang menyebabkan paras kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) badan meningkat.

Alasan untuk ini adalah keupayaan penapis untuk memisahkan kopi daripada minyak yang meningkatkan kolesterol(Espresso vs. kopi: ketahui yang mana satu lebih baik untuk anda.)

Tekanan darah anda mungkin meningkat—tetapi tiada kesan jangka panjang yang negatif

Akhir sekali, kopi boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah. Lazimnya, peningkatan ini adalah singkat, sementara, dan tidak akan menyebabkan kesan negatif dalam jangka panjang.

Menurut dietvsdisease.org, “Faktor pemakanan utama yang dikaitkan dengan tekanan darah tinggi dan penyakit jantung, biasanya menyumbang kepada kekejangan saluran darah.

Pengambilan kopi secara tetap, walau bagaimanapun, diperhatikan tidak mempunyai pengaruh yang berbahaya pada saluran darah.

Baca juga: Bayi kembar 9 sambut ulangtahun pertama