Adakah persetujuan debat Mustafa hanya sandiwara, tanya Husam

Oleh BORHAN AHMAD

 

Larangan terhadap Datuk Mustafa Ali untuk berdebat dengan Datuk Husam Musa menimbulkan pertikaian kemungkinan persetujuan bekas Setiausaha Agung PAS itu beberapa jam sebelum pembatalan sekadar sandiwara semata-mata.

Husam yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Salor menyifatkan keputusan PAS itu seolah-olah ada sesuatu yang hendak disembunyikan selain menggambarkan tiadanya penyelarasan keputusan dalam kalangan pemimpin tertinggi PAS.

“Bukankah Datuk Mustafa juga adalah anggota Dewan Harian? Adakah keputusan Datuk Mustafa tidak dirujuk lebih dahulu kepada pimpinan parti?

“Atau persetujuan Datuk Mustafa hanya satu sandiwara semata-mata? Dengan itu, Datuk Mustafa tidak akan dikata orang segan dan enggan berdepan menafikan dakwaan saya?” dipetik daripada kenyataannya hari ini.

Turut bernada sinis membangkitkan kemungkinan PAS tiada keyakinan dan kepercayaan kepada kebolehan Datuk Mustafa, Husam yang juga bekas Exco kerajaan negeri Kelantan menganggap larangan debat itu memburukkan imej PAS sebagai sebuah parti besar dan berwibawa.

Sementara itu, Husam menghargai kesediaan Dewan Harian PAS Pusat memanggilnya untuk menjelaskan teguran berhubung perjalanan kerajaan negeri Kelantan walaupun cadangan tarikh pertemuan itu bertindih dengan sesi rawatan yang perlu dijalaninya di China.

“Mengikut kenyataan Setiausaha Agung PAS, notis telah dihantar kepada saya (melalui pos?), malangnya saya belum menerimanya. Saya meninggalkan Malaysia pada Sabtu, 14 November. Sehingga tarikh itu, saya tidak menerima apa-apa surat.

“Kini saya di China tetapi jika benar notis itu dikeluarkan, saya tetap boleh dihubungi melalui SMS, WhatsApp atau e-mel. Namun, tidak satu cara pun saya dihubungi,” ujarnya lagi.

Sehubungan itu, Husam berharap agar Setiausaha Agung PAS dan Dewan Harian PAS Pusat menangguhkan sekurang-kurangnya seminggu selepas beliau berada di Malaysia.