ADUN Bilut terima aduan ada aktiviti berskala besar di Hutan Simpan Kuala Raka

Oleh NASUHA RAHMAN

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bilut Lee Chin Chen daripada DAP telah menerima aduan daripada penduduk Taman Shahbandar Height berkaitan aktiviti pembalakan berskala besar di hutan simpanan Kuala Raka di belakang Taman Shahbandar Height, Bentong.

Adun DAP itu terkejut atas aduan tersebut kerana kegiatan pembalakan berkenaan telah ingkar perintah larangan yang dikeluarkan oleh Jabatan Perhutanan Negeri pada 3 Januari 2022.

Papan tanda permit jalan di Hutan Simpan Kuala Raka

Beliau berkata, penduduk Taman Shahbandar Height mendengar bunyi pokok-pokok patah dan tumbang  dari awal pagi hingga petang sejak minggu lalu.

Beliau mengesahkan aduan penduduk tersebut kerana beliau juga mampu mendengar bunyi pokok ditebang dengan jelas apabila turun padang ke Taman Shahbandar Height.

Menurut Lee, pada 3 Januari baru-baru ini Pengarah Perhutanan Negeri Pahang telah menghentikan segala aktiviti balak dalam negeri buat sementara waktu.

Aktiviti pembalakan yang didakwa mengundang banjir teruk baru-baru ini

“Namun demikian, aktiviti penebangan pokok haram di kawasan Taman Shahbandar Height masih berleluasa.

“Lee turut menunjukkan gambar yang dirakam dengan dron dan bertambah bahawa kegiatan pembalakan sedang dijalankan dalam skala yang membimbangkan di kawasan tersebut,” kata beliau.

Lee secara munasabah mengesyaki bahawa pembalakan ini telah menyumbangkan kepada banjir kilat di Bentong kerana aktiviti berkenaan dijalankan apabila Bentong dilanda banjir.

Chow Yu Hui, ADUN Tras, yang mana ibunya juga penduduk Taman Shahbandar Height, mengatakan bahawa beliau bersama penduduk yang lain telah membuat laporan polis terhadap syarikat pembalakan yang disyaki melanggar larangan pembalakan tersebut.

Lee mendesak kerajaan negeri supaya menghentikan pemberian kelulusan lesen pembalakan dengan serta-merta dan mengkaji semula aktiviti pembalakan dalam negeri supaya tragedi banjir tidak mengulangi lagi.

“Rakyat Pahang tidak mampu hadapi banjir sekali lagi,” ujarnya.