Ahmad Bashah ada pilihan kekal atau lepas jawatan senator, kata Azalina

Oleh MALAYSIADATELINE

Bakal Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah mempunyai pilihan sama ada mahu kekal atau melepaskan jawatan sebagai Senator, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said.

Beliau berkata Perlembagaan Persekutuan tidak menyebut atau melarang mana-mana Anggota Dewan Negara untuk memegang jawatan sebagai Menteri Besar.

“Bagaimanapun saya percaya Ahmad Bashah akan membuat pilihan yang terbaik untuk kesejahteraan dan kesinambungan kepimpinan negeri Kedah,” katanya dalam kenyataan di hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kedudukan Ahmad Bashah sebagai Anggota Dewan Negara selepas Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Bakar Bata itu dinamakan sebagai Menteri Besar Kedah yang baharu.

Ahmad Bashah akan mengangkat sumpah jawatan sebagai Menteri Besar esok bagi menggantikan Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir yang meletak jawatan itu hari ini.

Manakal di Alor Setar  dilaporkan  dalam satu sidang media Ahmad Bashah  berkata beliau meletakkan jawatan sebagai Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan serta Anggota Dewan Negara berkuat kuasa hari ini.

Beliau berkata surat peletakan jawatan sebagai timbalan menteri itu telah diserahkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, manakala surat peletakan jawatan sebagai senator telah diserahkan kepada Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri Abu Zahar Ujang.

Ahmad Bashah dilantik sebagai Senator oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah untuk tempoh tiga tahun bermula 15 Mei 2013, dan tempoh tersebut dijangka berakhir pada 14 Mei depan.

Sehari selepas itu, beliau dilantik sebagai Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan pada tahun sama.

Pada Pilihan Raya Umum ke-13 yang lepas, Ahmad Bashah mengekalkan kerusi DUN Bakar Bata (dahulu Alor Merah) untuk penggal kelima.

Beliau yang menyandang kerusi itu sejak Pilihan Raya Umum 1995, telah menewaskan calon PKR, Mohd Eekmal Ahmad dan calon Parti Bersatu Sasa (Bersama), Jawahae Raja Abdul Wahid dengan majoriti 895 undi pada Pilihan Raya Umum 2013.