“Aku curang banyak kali dengan isteri, sekali balasan dia buat aku terduduk, aku tak sangka wanita selembut ini mampu…”

Oleh MAISARAH AISYA

Apabila sudah berulang kali melakukan hal sama, siapa sahaja akan terus mempercayai perubahan kita, pastinya ada rasa waswas timbul dalam diri.

Seorang lelaki berkongsi bagaimana isterinya yang lembut membalas dendam atas sakit hatinya selepas suaminya itu curang beberapa kali.

“Sebenarnya, saya sekadar berkongsi rahsia hati dan pengalaman. Saya seorang suami curang yang kini menerima kifarah Allah setelah saya benar-benar bertaubat!

Saya bernikah ketika berusia 20 tahun manakala isteri saya berumur 17 tahun. Isteri saya adalah pilihan keluarga saya.

Walhal saya telah mempunyai pilihan hati sendiri. Saya tahu kenapa ibu saya mahu saya berkahwin cepat. Ibu saya tak suka pilihan saya kerana teman wanita saya sosial orangnya.

Dipendekkan cerita, akhirnya dalam keterpaksaan saya bernikah jua. Saya cuba lupakan teman wanita saya namun saya gagal.

Maka saya mengambil keputusan berpindah ke kampung nenek isteri saya kerana tak mahu bersua wajah dengan bekas teman wanita saya.

Hampir setahun rumah tangga kami, isteri saya mengandung. Waktu itu jujurnya saya langsung tak rasa teruja nak menimang anak kembar.

Isteri pula mengalami alahan yang teruk sehingga saya terpaksa bawa isteri pulang ke kampung.

Saya mula rasa terabai waktu itu. Rasa sepi. Lalu saya menghubungi kembali teman wanita saya. Bermula di Facebook (FB) dan akhirnya berhubung di telefon.

Kami kembali menjalin kasih sehingga berjumpa di hotel. Tapi Allah maha mengetahui. Perangai saya terbongkar.

Isteri saya tertekan sehingga mengalami tumpah darah. Saya cukup rasa bersalah.

Atas desakan dan pujukan keluarga saya, isteri saya memaafkan saya dan beri peluang pada saya. Tapi… saya tidak setia lagi ketika usia anak kembar saya setahun.

Kali ni, isteri saya bersama bapa saya juga ustaz yang menangkap saya di bilik hotel. Malu yang teramat waktu itu.

Tapi saya pelik kenapa isteri saya langsung tak mohon fasakh walaupun ibu saya sendiri yang suruh. Waktu itu saya fikirkan mungkin isteri saya memikirkan anak-anak yang masih kecil.

Saya bertaubat dan bersungguh-sungguh berubah. Saya tumpukan perhatian pada kerjaya dan anak-anak Bila isteri menyuarakan niat nak sambung belajar, saya support daripada segi kewangan.

Dia punyai keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang cemerlang, tapi terpaksa berhenti belajar kerana desakan keluarga untuk bernikah dengan saya dan sebab itulah saya menyokong dia kini.

Rumahtangga kami ok sahaja dan saya berusaha menjadi ayah juga suami yang terbaik. Namun hubungan kami suami isteri tercalar bila saya terbaca Whatsapp dia dengan seorang lelaki.

Ketika itu dia di tahun akhir PJJ. Saya tanya dia dan jawapan dia buat saya terkedu.

Dia kata sakitkan bila tidak setia dan dia tanggung seribu kali ganda sakit itu bila dia baca segala Whatsapp saya lalu memberitahu bapa saya.

Saya menangis dan meminta agar dia lupakan perkara lalu kerana saya benar-benar sayangkan dia dan saya dah berubah.

Tapi dia cuma senyum sinis dan kata dia akan balas setiap titis air mata dia yang saya perah. Mulai detik itu, saya mula bimbang dia tidak setia sehingga ke katil hotel seperti saya dahulu. Saya mula ekori dia, tapi dia tak pernah tak balik bermalam di rumah.

Habis kerja jam 5.30 petang, sejam selepas itu dia mesti dah sampai di rumah. Maka saya tepiskan perasaan tersebut.

Saya berusaha saban detik membuktikan kejujuran dan kasih sayang saya padanya. Sudah bertahun berlalu, tapi renungan dia tak pernah berubah.

Dia masih tak lupakan kecurangan saya. Dia cukup pandai berlakon di depan keluarga dan anak-anak.

Tapi bila dengan saya, muncullah dirinya yang sebenar. Lama saya pendam semua ini kerana kesakitan ini bermula daripada perbuatan saya.

Tapi sekarang saya mula takut kehilangan isteri saya kerana saya membaca whatsapp isteri saya minggu lepas dan lelaki yang bersembang dengan isteri saya mendesak isteri saya supaya minta untuk berpisah dari saya.

Saya buntu. Keluarga saya tak percaya lagi pada saya dan mana mungkin saya meminta bantuan mereka.

Lagipun isteri saya menantu kesayangan ibu saya. Saya berdoa saban waktu agar Allah memberikan petunjuk dan hidayah.

Pada suami-suami yang membaca, jangan sesekali mencuba untuk tidak setia, kerana bila kita kena macam tu, waktu itu kita cuma mampu berharap agar kita mampu mengubah waktu silam.

Wanita memang lembut, tapi bila peluang diberi tak dimanfaatkan, lalu kembali mencalar kepercayaan, maka itulah detik paling payah dan sukar untuk lelaki kembali meraih kepercayaan itu.

Saya amat terkesan dengan balasan yang diberikan oleh isteri. Rupanya amat sakit bila kifarah datang pasangan sendiri sehingga kantoi pula dengan pasangan sendiri.

Itulah sedikit sebanyak luahan daripada saya. Kepada pasangan suami isteri di luar sana.

Ambillah cerita saya ini sebagai satu pengajaran. Jangan lah jadi pasangan yang tidak setia. Kerana ini akan membawa permasalahan besar dalam rumahtangga kita.

Kenikmatan kepada yang haram adalah seketika. Buat apa kita mencari yang haram sedangkan yang halal kita tidak selami habis-habisan.”

Baca juga: Wanita kahwini 3 lelaki lain ketika suami kerja merantau, berjaya bolot harta cecah RM430,000!