Ali Puteh rasa tak adil kerjaya terjejas akibat konflik dengan balu Abam, “padahal saya tak buat jenayah”

Oleh KIM SYAZIE

Pelawak Ali Puteh meluahkan rasa kesal apabila konflik antaranya dengan balu Allahyarham Abam Bocey menjejaskan perjalanan kariernya, seolah-olah dia adalah penjenayah.

Sehingga kini katanya, sudah 6 bulan dia tidak menerima tawaran kerjaya seni, menyebabkan agak sukar baginya melangsaikan ganti rugi RM60,000 kepada Siti Norhidayah secara pukal.

Namun seperti dilapor Harian Metro, Ali memaklumkan sedang berusaha menggunakan segala platform miliknya bagi menjelaskan bayaran RM60,000 kepada Norhidayah.

“Memang tawaran saya tidak seperti sebelum arwah Abam meninggal dunia, rasanya sudah lebih kurang enam bulan saya tiada ‘job’. Sekarang saya berniaga di media sosial. Saya gunakan platform apa yang ada untuk cari duit.

“Saya gunakan apa yang saya ada untuk selesaikan bayaran balu Abam. Saya kesal sebab saya bukan penjenayah, di mana saya digari dan dimasukkan dalam penjara, sebaliknya ini hanyalah urusan keluarga tidak membabitkan jenayah, jadi saya pelik sampai begini kerjaya saya terganggu.

“Saya merasakan ia tak adil. Tapi nak buat macam mana, saya harap bila bayaran sudah selesai, isu ini tidak berpanjangan,” katanya kepada Harian Metro.

Pada 18 Februari tahun lalu, Mahkamah Sesyen memerintahkan Ali dan tiga ahli keluarganya membayar RM60,000 kepada Hidayah kerana mengeluarkan kata-kata mengaibkan wanita itu di Instagram (IG), dua tahun lalu.

Sementara itu, berkenaan mengenai rumah Abam yang diminta Hidayah, Ali berkata, dia tidak boleh menyerahkan kepada Hidayah kerana rumah itu adalah rumah pusaka arwah ibunya.

Justeru kata Ali, pihaknya akan membayar saman untuk mengelakkan rumah itu dari disita.

“Ada perselisihan faham mengenai rumah itu yang merupakan pusaka arwah emak saya. Banyak pula peguam bersuara dan saya juga sudah hubungi peguam balu Abam dan mereka minta saya jawab di mahkamah. Tapi saya malas nak teruskan hal ini di mahkamah lagi.

“Jadi kami tolak tepi perkara itu sebab mereka tak tahu apa jadi dengan keluarga kami. Dan selepas berbincang dengan kakak dan adik saya susulan rumah itu disita, kami akan sediakan bayaran saman untuk rumah itu secepat mungkin. Insya-Allah rumah itu akan selamat.

“Kalau selepas kami bayar pun dia mahu ambil rumah arwah emak saya itu, tidak tahulah. Kita sudah bayar, dia nak apa lagi? Sedangkan dia minta kami bayar sebab kami tak bayar saman lagi dan sebab itu ia disita. Tapi kami pelik bukannya sita harta saya sebaliknya harta arwah emak saya,” katanya.

Baca juga: Peniaga mengeluh harga satu tapak Bazar di Kedah cecah RM25,000, terpaksa naikkan harga jualan