Bekas Pengarah Umcedel NC baru Unisel

Oleh BORHAN AHMAD

Naib Canselor Universiti Selangor (Unisel) yang baharu, Prof Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman bertekad untuk meningkatkan kedudukan universiti itu ke tahap lebih tinggi sekali gus menjadi pilihan pelajar luar negara.

Beliau yakin matlamat itu mampu direalisasikan dengan sokongan kakitangan dan pelajar universiti berkenaan.

“Unisel kini merupakan antara universiti yang menjadi pilihan utama pelajar tempatan untuk melanjutkan pelajaran, dan di masa hadapan saya mahu universiti ini mengorak langkah lebih jauh bagi menjadikan ia universiti pilihan pelajar antarabangsa untuk melanjutkan pelajaran,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Jelasnya, kemasukan lebih ramai pelajar antarabangsa untuk melanjutkan pelajaran ke Unisel juga mampu mengatasi masalah kekurangan pelajar yang dihadapi kebanyakan universiti di negara ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata program tabung amanah universiti itu akan diteruskan dan berharap lebih banyak pihak dapat memberi sumbangan kepada tabung berkenaan.

“Apabila adanya sumbangan daripada individu dan syarikat swasta, Unisel mampu berdikari dan tidak bergantung kepada geran dan bantuan daripada kerajaan negeri,” katanya.

Mohammad Redzuan dilantik sebagai Naib Canselor Unisel berkuat kuasa Jumaat lepas menggantikan Prof Dr Anuar Ahmad yang tamat perkhidmatan pada 15 Dis lalu.

Timbalan Pengerusi Institut Darul Ehsan (IDE) itu pernah bertugas sebagai Pengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL), dan memiliki ijazah kedoktoran falsafah dari Edinburgh University, United Kingdom (UK) dalam bidang sejarah.