Bendera putih: Apa sebenarnya yang mereka cuba suarakan?

Oleh BORHAN AHMAD

Kini sudah ada yang ‘mengibar bendera putih’. Apa sebenarnya yang cuba mereka suarakan?

Jika di pejabat, anda tahu perasaan untuk ‘mengibar bendera putih’ semasa mesyuarat – yang melibatkan perbincangan atau perbahasan panjang mengenai keputusan penting dan anda sedar bahawa anda mula kehilangan mereka yang hadir?

Biasanya, mereka yang sangat mementingkan hasil keputusan sesuatu isu, kini akan cepat mengelak atau dengan cepat akan seolah menunjukkan ‘cepatlah, selesaikan perbincangan ini’.

Atau mereka yang tidak pernah bersetuju dengan sesuatu kumpulan perbincangan kini mengangguk atau mengiyakan sebarang komen kerana mereka tidak lagi mahu melabur dalam perbincangan dan sebarang keputusan (lebih baik daripada duduk di ruang persidangan yang ‘tidak bermakna’ selama beberapa tika lagi.

Dua contoh ini, adalah menunjukkan tanda-tanda klasik “menaikkan atau mengibar bendera putih.”

Menaikkan atau Mengibarkan Bendera Putih adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan tingkah laku yang membatasi diri, khususnya ketika kita berada dalam kumpulan atau satu pasukan dan kita benar-benar ‘check-out (keluar dari perbincangan)’ semasa proses membuat keputusan.

Seseorang ahli mesyuarat menyerah kepada kumpulan dan tidak lagi menjadi peserta aktif dalam keputusan yang ada.

Sebagai pemimpin (yang hebat), anda mesti menyedari sekiranya ahli pasukan anda menaikkan bendera putih (dan berusaha menghentikannya), dan mewujudkan budaya berpasukan yang membantu menghalangnya dari awal.

Mengapa ada bahaya jika ternampak mereka menaikkan bendera putih? Ini adalah kerana, pasukan berfungsi dengan optimum ketika ada kepelbagaian pemikiran dan perspektif, dan pengambilan keputusan yang optimum dalam sebuah pasukan terjadi ketika setiap anggota pasukan secara tidak sengaja dan bersemangat menyatakan pandangannya.

Dan, mengapa ahli pasukan menunjukkan tanda isyarat menaikkan atau mengibarkan bendera putih?

Biasanya , jika sesuatu mesyuarat atau perbincangan berlangsung terlalu lama, kita kehilangan topik dan arah, kita tidak dapat menyuarakan pendapat dengan berkesan, komputer kita membenci Zoom dan panggilan persidangan terus membeku.

Sepatutnya , sesuatu keputusan boleh dicapai tapi itu tidak berlaku, tanpa mempedulikan hasil; daripada menghabiskan lebih banyak masa untuk membincangkannya.

Kajian menunjukkan bahawa menaikkan atau mengibarkan bendera putih sering berlaku dalam situasi berikut:

• Apabila ada seseorang yang mempunyai kepakaran (terlebih pandai) lebih ramai daripada kita di dalam perbincangan

• Apabila seseorang membuat hujah yang sangat menarik dan kita menganggap bahawa orang lain ‘telah mendapatkannya’

• Apabila kita kurang yakin dengan kemampuan kita untuk menyumbang secara bermakna

• Apabila keputusan yang dibuat tidak memberi kesan langsung kepada kita atau kita menganggapnya tidak bermakna

Baiklah, mungkin kita sudah faham mengapa, tetapi bagaimana caranya: bagaimana anda memastikan ahli pasukan anda tidak membiarkan bendera putih mereka terus berkibar?

• Lantik Pembantah atau Penyanggah (orang yang menyatakan pendapat yang kontroversial untuk memprovokasi perdebatan atau menguji kekuatan hujah yang bertentangan.) Untuk perbincangan besar untuk memastikan perbezaan pendapat berlaku.

• Dapatkan dengan lebih kasar dan cekap dalam cara mereka menjalankan perbincangan , terutamanya termasuk hanya orang-orang yang benar-benar perlu berada di sana.

• Minta ahli pasukan menuliskan (walaupun sebentar) pandangan atau idea mereka sebelum mereka datang ke perbincangan . Dan pastikan semua orang mendapat peluang untuk berkongsi.

• Jangan hanya bertanya: “Adakah semua orang setuju?” dan biarkan orang menganggukkan kepala. Sebaliknya tanyakan kepada setiap orang: “Adakah anda bersetuju dan menunjukkan satu sebab mengapa keputusan ini tidak akan berjaya?”

• Dan akhirnya – panggil mereka ketika mereka mengehadkan diri! Bagikan portal ini dengan pasukan anda dan ketika seseorang mulai mengelak, cukup katakan “Hello, Anda menaikkan bendera putih. Apa yang ada di fikiran anda? ” Percayalah, lebih mudah menggunakan frasa neutral daripada mengatakan “Hello, berhenti menjadi rakan sepasukan yang jelas terganggu oleh perbualan ini.”

Ada ungkapan yang kerap diucapkan kepada diri sendiri ketika memutuskan untuk benar-benar memeriksa mengelak: “Saya sudah selesai.”

Ungkapan ini hampir menjadi refleksi pada ketika ini, bahkan tanpa sedar, kita sebenarnya mengatakannya kepada diri kita sendiri setelah frasa itu mengetuk kepala kita yang jelek, kita akan berhenti mendengar apa yang dibincangkan, mungkin untuk melupakan apa yang telah dibincangkan.

Kita masing-masing mempunyai ungkapan rahsia yang merupakan isyarat dalaman otak kita untuk mengelak. Mungkin “Saya sudah selesai.” atau “Mengapa saya di sini?” atau “Piiiigiiii dah.” (atau mungkin sesuatu yang lebih tidak senonoh.)

Sama pentingnya dengan memastikan bahawa ahli pasukan anda tidak menaikkan bendera putih, anda juga perlu sedar semasa anda menaikkan bendera putih.

Sebaik sahaja menyedari apa ungkapan bendera putih ini yang membawa makna – “Saya sudah selesai.” – ada lah lebih baik untuk mencari jalan untuk dapat kembali ke perbualan dan perbincangan.

Oleh itu, elok untuk mula mendengarkan suara kecil di kepala anda yang muncul ketika anda mula cuba mengelak dan melihat apa yang boleh anda lakukan untuk menurunkan bendera putih anda sendiri.

—————-
Azizi Ahmad adalah pembaca yang belum mempunyai bendera untuk dikibarkan.