“Budaya kerja teruk”- Akui terbiasa kerja dengan Cina, lelaki jadi kejutan budaya bila kerja dengan syarikat Melayu

Oleh KIM SYAZIE

Seorang pemuda yang dikenali sebagai Dr Amirul Amin mengakui ada perbezaan ketika dia bekerja di bawah syarikat Cina dengan syarikat Melayu yang membuatkan dia terasa sedikit ‘kejutan budaya’.

Menerusi perkongsiannya di Facebook, dia menyenaraikan 10 budaya bekerja di syarikat swasta Cina yang berbeza dengan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang mempunyai hampir 100 peratus pekerja Melayu.

“Saya pernah kerja di beberapa GLC. Sengaja tidak letak namanya kerana tidak mahu memalukan. Kalau nak tahu kenapa syarikat Cina lebih perform kenalah tengok budaya kerja mereka. Kita Melayu ini bukan tak bagus, tapi budaya kerja tu teruk sangat,” katanya.

Kami sertakan perkongsian penuh pemuda ini seperti di bawah;

1. Saya kerja dengan Cina lama. Lama-lama saya punya perangai macam Cina. Bila saya kerja dengan satu GLC yang 99.9% Melayu ada kejutan budaya.

Di company Cina selagi belum pukul 7pm tak ada siapa sibuk nak balik. Di GLC tersebut pukul 4.30pm dah siap kemas meja. Pukul 5pm tepat semua balik.

Baca Artikel Penuh