Dakwa tak dibenar masuk rumah arwah Abam, Ali Puteh tampil buka mulut mahu bersihkan nama

Oleh KIM SYAZIE

Kelmarin, balu Allahyarham Abam Bocey, Siti Norhidayah Mohd Ali, mendakwa kehadirannya ke rumah peninggalan Abam seolah-olah tidak dilayan apabila tidak ada sesiapa pun yang membuka pintu rumah

Menjawab dakwaan tersebut, Ali Puteh ketika menjelaskan hal itu berkata, kedatangan Hidayah bersama peguamnya ke rumah itu langsung tidak diberitahu.

Menurutnya, mereka semua keluar bekerja pada waktu kedatangan Hidayah, lapor Harian Metro.

“Dia datang ke rumah Abam dengan dua kereta bersama peguam secara mengejut dan tidak memaklumkan perkara itu kepada saya mahupun peguam.

“Rumah tidak berkunci pun dan dia datang pada hari kami keluar bekerja dan mendakwa kami tidak melayannya?

“Sedangkan rumah kakak saya hanya di belakang rumah itu,” katanya yang berharap penjelasan ini dapat membersihkan namanya dan keluarga.

Menjawab persoalan bayaran RM60,000 yang diperintahkan mahkamah terhadapnya, Ali Puteh berkata dia akan menjelaskan bayaran secara ansuran.

Lapor Harian Metro lagi, proses pembayaran itu masih dalam perbincangan membabitkan peguamnya dan peguam Hidayah.

“Saya sudah memberitahu peguam bahawa saya bersetuju membuat bayaran ansuran kepada balu arwah dengan duit saya sendiri.

“Peguam saya juga sudah menghantar surat mengenai perkara itu kepada peguam balu arwah tetapi pihak mereka masih belum memberi maklum balas berkaitan bayaran ansuran itu,” katanya.

Pada 18 Februari tahun lalu, Mahkamah Sesyen memerintahkan Ali atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan dan tiga ahli keluarganya membayar RM60,000 kepada Hidayah kerana mengeluarkan kata-kata mengaibkan wanita itu di Instagram, dua tahun lalu.

Sementara itu, ditanya mengenai kunci rumah Abam seperti diminta Hidayah, Ali berkata, dia tidak boleh menyerahkannya kepada Hidayah kerana rumah itu masih dalam kes tuntutan faraid.

“Hidayah yang menguruskan tuntutan faraid membabitkan pembahagian harta arwah dan ia masih belum selesai,” katanya.

Dalam pada itu, Ali turut menafikan dakwaan Hidayah mengatakan keadaan rumah itu terbiar.

Menurut Ali, rumah itu kini dijaga oleh adiknya yang tinggal sementara di situ sehingga kes tuntutan faraid selesai.

“Saya kesal bila dia membuat hantaran video dan memburukkan nama saya dan keluarga. Sudah tiga tahun arwah Abam meninggal dunia dan baru sekarang dia datang nak tengok keadaan rumah?” katanya.