DAP bukan musuh utama PAS-Umno, kata Lim

Oleh MALAYSIADATELINE

DAP telah menjadi ‘puch bag’ kegemaran UMNO sepanjang Perhimpunan Agung parti itu,yang telah menyimpang jauh dari prinsip asas parti untuk berkhidmat kepada masyarakat Melayu dan berbilang etnik di negara ini, demikian pandangan Penasihat Parti Tindakan Demokratik (DAP), Lim Kit Siang.

Lim berkata, DAP tidak menganggap 3juta ahli UMNO dan 1juta ahli PAS sebagai “musuh” tetapi hanya sebagai rakyat Malaysia dengan kecenderungan politik yang berbeza.

Malah DAP katanya, sentiasa bersedia untuk melibatkan diri dengan mereka untuk tujuan yang sama untuk menyelamatkan negara dan bukan hanya untuk menyelamatkan individu atau parti politik.

“Semalam perwakilan Umno dari Terengganu mengatakan PAS tidak seharusnya melihat Umno sebagai musuh, sebaliknya DAP ‘musuh utama’ utama PAS sebuah parti berasaskan Islam dengan ahli-ahli yang terdiri daripada Melayu.

“Dengan logik ini, Umno perlu mengisytiharkan majoriti parti dalam Barisan Nasional (BN), termasuk MCA, Gerakan, MIC dan parti di Sabah dan Sarawak juga sebagai ‘musuh utama’ UMNO, tidak semata-mata terhad kepada orang Melayu atau umat Islam sahaja.

Adakah ini arah tujuan Umno yang mahu memimpin pembinaan negara selepas enam dekad?,”soal Lim dalam kenyataan di blognya hari ini.

Malah Lim menyebut apa sudah jadi kepada konsep 1Malaysia ketika Perdana Menteri,Datuk  Seri Mohd Najib Razak dilantik menjadi Perdana Menteri pada April 2008 dan ke mana beliau menghabiskan banyak wang awam atas propaganda 1Malaysia dan gimik dalam Pilihanraya Umum ke-13?

Apa yang telah berubah untuk persepsi ini tiba-tiba buat kali pertama dalam tempoh 50  tahun penubuhan DAP, bagi sebilangan kepimpinan UMNO pula menganggap DAP sebagai ‘musuh utama’ UMNO dan PAS.

“DAP tidak pernah berubah dari hari pertama penubuhan kami kira-kira 50 tahun yang lalu,  DAP tidak pernah anti Melayu atau anti Islam.

“Dari awal semasa pembentukan DAP pada tahun 1966, DAP telah berjanji untuk mengejar impian Malaysia, bukan impian Cina, impian India atau impian Melayu.

“Inilah sebabnya mengapa daripada pilihan raya umum yang pertama pada tahun 1969 yang  ditandingi oleh DAP, parti itu sentiasa meletakkan calon berbilang kaum dan agama.

Dalam pilihanraya umum 1969, dua Ahli Dewan Undangan Negeri Melayu telah dipilih, satu  di Perak dan satu lagi di Negeri Sembilan. Dalam 11 pilihan raya umum lalu, DAP telah
melantik ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri daripada kaum Melayu di Semenanjung Malaysia.” ujarnya.

Lim yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah ini berkata, sepertimana dalam pilihan raya umum 1969, DAP meletakkan lebih ahli Parlimen India berbanding MIC sendiri.

“DAP ada Timbalan Ketua Menteri India di Pulau Pinang dan Speaker India pertama di DUN  Perak selepas Pilihan Raya Umum 2008.

“DAP mempunyai Adun Kadazan di Sabah dan kami berharap untuk mempunyai Adun dari etnik  Iban dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak dijangka dalam 100 hari akan datang” ujarnya.

Terang Lim lagi, DAP adalah sebenarnya parti politik pertama di negara ini untuk  menjadikan negara ini ‘1Malaysia’ dengan menubuhkan cawangan di Sarawak dan Sabah
sebelum mana-mana parti politik yang lain di negara ini.

Sepanjang lima dekad yang lalu, DAP telah dituduh sebagai anti-Melayu dan anti-Islam  oleh UMNO, kerana UMNO takut bahawa DAP akan dapat menembusi pengaruh dan kuasa UMNO yang merentasi bangsa,agama dan wilayah.

“Tiada parti politik mendapatkan sokongan daripada semua rakyat Malaysia boleh  menjadikan anti Melayu atau anti Islam, anti Cina, anti India, anti Dayak, anti  Kadazan dusun atau anti agama Buddha, anti Kristian, anti Hindu atau anti Sikh.

“DAP tidak pernah goyah dari misi kami untuk menjadi sebuah parti politik di Malaysia, yang mewakili semua kaum, agama, kawasan, kelas dan kumpulan umur di negara ini, dan ini
antara yang menggerakkan DAP berkembang sejak 50 tahun lalu.

Umno telah berubah

Lim juga menerangkan pada tahun 1950, pengasas Umno,Datuk Onn Jaafar telah mendahulu  masa dengan mencadangkan agar Umno membuka pintunya kepada orang bukan Melayu supaya
dapat membina sebuah negara berbilang kaum yang bersatu padu.

Hari ini, Umno bukan sahaja gagal memperlihatkan parti itu untuk menjadi parti untuk semua orang di negara ini, sebaliknya telah meninggalkan matlamat asalnya untuk menjadi
parti untuk orang Melayu.

“Ini kerana ia telah direndahkan menjadi sebuah parti untuk Najib dan hulubalangnya yang mengeksploitasi bukan sahaja rakyat Malaysia, tetapi orang Melayu.

“Inilah sebabnya mengapa bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini memberi amaran bahawa sokongan orang Melayu kepada UMNO menurun kepada 30
peratus, manakala 78 peratus daripada rakyat tidak berpuas hati dengan keadaan semasa ekonomi.

“Inilah sebabnya mengapa UMNO kini takut kepada DAP dan menerima DAP sebagai ‘musuh  utama’ – bukan kerana DAP, Cina atau bukan Melayu yang akan menguasai dan mengeksploitasi orang Melayu dan umat Islam, tetapi kerana UMNO kehilangan sokongan orang Melayu dan umat Islam.

” Ini kerana ia tidak bersedia untuk menghentikan rasuah yang berleluasa dan ketidakadilan polisi, seperti skandal mega berkembar Najib masih tidak terungkai
membabitkan derma RM2.6 bilion dan RM50 bilion dan 1MDB.

“DAP tidak mengkategorikan rakyat Malaysia yang menyokong parti-parti politik yang berbeza dengan matlamat yang berbeza dikalsifikasikan sebagai ‘musuh’ dan ‘musuh
utama’.

“Saya ingin menegaskan bahawa DAP tidak menganggap 3juta ahli UMNO dan 1juta ahli sebagai “musuh” tetapi hanya sebagai rakyat Malaysia dengan kecenderungan politik yang berbeza.

“Kami sentiasa bersedia untuk melibatkan diri dengan mereka dengan tujuan sama dan objektif untuk menyelamatkan negara dan semua rakyat Malaysia yang terdiri daripada berbilang kaum dan agama, kerana ini adalah satu cabaran utama politik yang dihadapi oleh negara – untuk menyelamatkan negara dan bukan hanya untuk menyelamatkan individu atau parti politik sahaja.