Hanya sebab tak berhenti kereta, warga emas cedera ditumbuk

Oleh KIM SYAZIE

Hanya kerana mengendahkan arahan untuk berhenti kereta, warga emas cedera ditumbuk seorang lelaki di hadapan stesen minyak.

Warga emas yang juga seorang doktor ditumbuk, ditarik rambut serta disepak selepas kenderannya dilanggar dari belakang oleh suspek.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak berkata, kejadian berlaku semasa mangsa yang berusia 67 tahun memandu di lampu isyarat Jalan Kolam Air Lama.

“Apabila sampai di hadapan stesen minyak berkenaan, kenderaan mangsa dihalang dari arah hadapan oleh sebuah kereta Mercedes berwarna putih.

“Kemudian seorang lelaki turun dari kenderaan itu dan bertindak membuka pintu kereta mangsa lalu menumbuk muka bahagian kanan pipi, menarik rambut dan menyepak mangsa di bahagian pinggang menyebabkan dia berasa sakit.

“Kejadian itu dirakam oleh pengguna jalan raya lain yang kemudian ditularkan di media sosial, semalam,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mohamad Farouk berkata, suspek berusia 27 tahun ditahan ketika hadir di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya selepas selesai memberi keterangan jam 9.45 malam tadi.

“Difahamkan, suspek bertindak sedemikian kerana tidak berpuas hati dengan mangsa yang mengendahkan arahan untuk memberhentikan kereta semasa pelanggaran kenderaan berlaku.

“Semakan dilakukan mendapati suspek tidak mempunyai rekod jenayah dan hasil ujian saringan air kencing dijalankan ke atas lelaki itu didapati negatif.

“Permohonan reman terhadap suspek akan dibuat pada hari ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 323/506 Kanun Keseksaan atas kesalahan sengaja menyebabkan kecederaan dan ugutan jenayah,” katanya.

Baca juga: Kadar bayaran haji bagi golongan B40 kekal RM10,980