Harga minyak cecah di bawah AS$30 setong

Oleh MALAYSIADATELINE

Minyak mentah Amerika Syarikat jatuh di bawah paras AS$30 setong, buat kali pertama dalam tempoh 12 tahun memaksa OPEC mengadakan mesyuarat tergempar bagi menangani keruntuhan harga` emas hitam’ itu.

Penanda aras New York, West Texas Intermediate (WTI) bagi penghantaran Februari jatuh kepada AS$29.93 setong, paras terakhir yang dilihat pada Disember tahun 2003.

Bagaimanapun, harga naik sedikit menjelang dagangan terakhir kepada AS$30.44 setong. Brent pula mengakhiri dagangan pada AS$30.86 setong.

Kejatuhan berterusan dalam harga, dengan beberapa penganalisis kini melihat harga AS$20 harga semakin nyata, dirangsang oleh kegawatan pengeksport dan lebihan pengeluaran.

Menteri Sumber Minyak petroleum, Emmanuel Ibe Kachikwu, mengisytiharkan bahawa beliau menjangkakan mesyuarat agung luar biasa kartel minyak dalam “awal Mac” untuk membincangkan harga minyak mentah.

“Kami pernah menyatakan jika harga minyak mencecah AS$35 (setong), kita akan mengadakan.. mesyuarat yang luar biasa,” kata Kachikwu di Forum Tenaga Perisikan Teluk UAE sebagaimana lapora AFP.

Nigeria, Afrika ekonomi terbesar dan pengeluar minyak utama, terjejas teruk disebabkan harga minyak yang menjunam.

Hasil minyak menyumbang kepada 90 peratus pendapatan eksport negara dan 70 peratus pula dimasukkan dalam hasil kerajaan.

Namun, dengan Arab Saudi dan sekutu Teluk seperti Emiriah Arab Bersatu memutuskan untuk mengekalkan harga rendah bagi menyaingi Amerika Syarikat – luar daripada pasaran, masih terdapat keraguan sama ada Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum boleh bertindak sedemikian rupa.

“Nigeria memanggil untuk mesyuarat OPEC akan menjadi faktor membina jika ia membawa kepada mesyuarat yang sebenar dan melibatkan perubahan dasar,” kata Tim Evans di Citi Futures.

“Tetapi tidak tahu sejauh mana Arab Saudi dan sekutu-sekutunya terdekat seperti UAE terbuka untuk bercakap tentang itu.” tambahnya lagi.