Ibu tunggal hampir racun 8 anak sebab tak ada duit, tak sangka kini pendapatan RM50,000 sebulan

Oleh KIM SYAZIE

Kisah seorang ibu tunggal yang diceraikan suami dan ditinggalkan bersama lapan anak sehelai sepinggang tanpa harta, tular baru-baru ini dan mendapat perhatian ramai.

Seorang wanita ingkungan 50-an, Kamariah Md Yatim, mendapat perhatian apabila menceritakan kesusahan dilaluinya membesarkan lapan anak seorang diri di sebuah rumah kecil yang selayaknya dipanggil reban.

Walaupun kisah pahit itu berlaku pada tahun 2000, ia belum terpadam dari ingatan lebih-lebih lagi mengenangkan tindakannya yang hampir membunuh kesemua lapan anaknya kerana memikirkan kemiskinan hidup mereka.

“Bercerai tahun 2000, anak lapan orang. Yang tua baru lepas SPM. Yang kecil baru 1 tahun. Suami akak dah jatuhkan talak lepastu dia pun pergi.

“Dalam hidup akak tak ada siapa bagi sokongan dan dorongan. Orang tak pandang kita. Ayah bagi akak tapak untuk bina rumah. Lepastu abang ipar datang, akak cakap buatlah rumah macam reban ayam sahaja. Malam tu akak tidur tujuh beranak dalam tu, Bahagia akak dengan anak-anak walaupun kami makan ambil sepinggan nasi dan kongsi anak beranak.

“Akak bahagia tak ada orang marah akak. Kan kita baru lepas berpisah, haa macam mana perasaan. Hancur hati dengan anak yang ramai. Kami selalu tak makan, itu perkara biasa,” luahnya.

Baca Artikel Penuh