Isu rasuah, balak: Kejahatan ‘siang hari’ yang mencabar hak Allah tanpa segan silu

Oleh KIM SYAZIE

Apa yang berlaku berhubung skandal Ketua Pesuruhnya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) adalah amaran keras kepada sesuatu kejahatan yang dibuat pada siang hari, kata Naib Presiden AMANAH, Datuk Seri Dr Mujahid Yusuf Rawa.

Beliau berkata, Tan Sri Azam Baki telah melakukan perbuatan mengkhianati amanah sedangkan dia dipertanggungjawabkan menjaga integriti negara.

Katanya, alasan diberi Azam juga dibuat secara terang-terangan tanpa rasa bersalah bahawa kononnya saham itu adalah milik adiknya tetapi menggunakan akaun dagangannya.

“Ada banyak persoalan yang sepatutnya memberi kejutan kepada rakyat seperti ‘bagaimana pemilikan saham bernilai jutaan ringgit termampu oleh seorang penjawat awam di SPRM? bukankah ada percanggahan kepentingan?

“Betulkah adiknya menggunakan akaunnya dengan Suruhanjaya Sekuriti tanpa deklarasi terlebih dahulu dan diletakkan penamanya? Apakah Suruhanjaya Sekuriti dikompromikan?

“Banyak lagi akan terdedah apabila seorang yang berkedudukan tinggi mula mempertahankan pengkhianatannya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baca Artikel Penuh