Jangan tengok tajuk berita saja, tapi baca isinya, kata Menteri

Oleh MALAYSIADATELINE

Tajuk berita atau ‘news headline’ sepatutnya berpaksi kepada inti pati sesebuah berita, kerana ia merupakan prinsip etika kewartawanan.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata tajuk berita mesti diangkat daripada ‘intro’ atau perenggan pertama sesebuah berita itu.

“Bagaimanapun, apa yang didapati sekarang, ada ‘news headline’ yang mengelirukan, tidak sepenuhnya menggambarkan kandungan berita yang ditulis malah kadangkala lari daripada isinya, laporan atau berita disensasikan, penulisan dibuat di luar konteks.

“Saya membaca suratkhabar dan melayari portal berita.Rutin harian saya sejak dari dulu dan kini semestinya lagi di kementerian yang bertanggungjawab penuh ke atas media,” katanya dalam catatan terbaharu di blog beliau, sskeruak.blogspot.com hari ini.

Dalam era masa kini, setiap detik banyak maklumat mengalir masuk, bermacam cerita dari pelbagai sudut penulisan atau ‘angle’ dibuat, katanya.

Salleh berkata antara media massa dan portal berita, ada perbezaan dan kelainan pendekatan, bagi menarik perhatian pembaca, dan beliau perhatikan ada kecenderungan mencari tajuk ‘news headline’ yang sensasi, kontroversi, spekulasi dan provokasi.

“News headline biasanya ditentukan oleh editor dan bukannya wartawan atau penulis yang tertera ‘by-line’ pada laporan itu, maka, pemilihan sesuatu ‘news headline’ itu bergantung kepada justifikasi dan integriti seseorang editor.

“Setiap editor mempunyai asas, cara dan pendekatan masing-masing, lazimnya editor memilih sesuatu tajuk yang dapat ‘menjual’ suratkhabar, justeru, editor akhbar atau pengendali portal berita perlu lebih berhati-hati kerana mereka bertanggungjawab penuh ke atas apa yang diterbitkan,” katanya.