Jika ada calon lebih baik dan berkebolehan, saya sedia letak jawatan, cabar Mukhriz

Oleh MALAYSIADATELINE

Mempercayai bahawa beliau mendapat sokongan lebih 90 peratus  daripada rakyat Kedah, Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, beliau bersedia untuk berundur jika ada calon yang lebih baik dan berkebolehan.

Katanya, beliau dengan senang hati akan meletak jawatan dari kedudukan jika penggantinya mempunyai mandat penuh rakyat.

“Jika rakyat di Kedah tidak lagi menyokong saya, saya akan rela meletak jawatan saya sendiri.

“Tetapi jika mereka masih menyokong saya, saya akan terus menjadi sebaik yang saya boleh dan meneruskan strategi yang saya rancang untuk negeri ini.

“Saya tidak mengambil berat tentang desakan 14 ketua bahagian jika mereka tidak lagi menyokong saya, kerana saya mempunyai dua juta orang Kedah yang majoritinya masih menyokong saya,” katanya kepada kira-kira 500 penyokong di Ibu Pejabat Bahagian Jerlun Umno di sini pada Khamis sebagaimana dipetik dari The Star online.

Mukhriz yang juga Ketua Bahagian Jerlun Umno, menafikan cakap-cakap bahawa beliau akan meninggalkan Umno.

“Apa sahaja yang saya telah lakukan adalah bertujuan untuk mengukuhkan parti untuk menghadapi pilihan raya umum ke-14.

“Tiada siapa yang perlu membuat andaian bahawa saya akan melompat kepada pihak lain. Saya akan terus bekerja keras untuk memastikan Kedah kekal dengan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.

“Kita akan menang bergaya. Untuk itu, saya memerlukan kerjasama berbagai pihak daripada semua orang,” katanya

Timbalan Pengerusi Umno Kedah Datuk Ahmad Bashah pada Rabu mendakwa bahawa 14 daripada 15 bahagian Umno di negeri itu telah hilang kepercayaan dan keyakinan mereka terhadap Mukhriz sebagai Menteri Besar dan Ketua Umno Kedah.

Bashah menggesa Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menggantikan Mukhriz kerana gagal untuk menyatukan parti dan jentera di semua peringkat dan gagal untuk membawa pembangunan di negeri itu.