Kebetulan yang menjadi kepelikan babit Peguam Negara, SPRM dan TH

Oleh MALAYSIADATELINE

Hari ini  Timbalan Presiden Pas  Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mengemukakan enam “kepelikkan” daripada salah satu  “kebetulan” berkaitan isu Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali memulangkan kertas siasatan SPRM dalam skandal RM2.6 bilion membabitkan Perdana Menteri berhubungkait dengan pelantikannya sebagai  Ahli Lembaga Pengarah  Tabung Haji (TH).

Katanya, baru 10 hari yang lalu,  Peguam Negara memulangkan kertas siasatan SPRM berkenaan siasatan yang melibatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam skandal derma RM2.6 bilion dan SRC International Sdn Bhd.

Pada 21 Januari lalu, empat kebetulan yang pernah disebutkan Tuan Ibrahim,  iaitu berkaitan Peguam Negara memulangkan kertas siasatan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM),  krisis politik Kedah muncul sebelum satu perhimpunan raksasa menentang Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) dan sistem Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) diumumkan akan dihidupkan kembali pada bulan Mac ini, semata-mata untuk mengalihkan perhatian rakyat terhadap isu membabitkan Perdana Menteri.

Enam  kepelikan Tuan Ibrahim:

Pelik #1: Apakah penambahbaikan atau penemuan baru dalam kertas siasatan SPRM terbarunya kepada Peguam Negara sehingga Peguam Negara dapat bertindak seperti Hakim Negara membuat deklarasi untuk tidak mendakwa PM semalam, tetapi tidak 10 hari yang lalu?

Pelik #2: Peliknya, jika 10 hari lalu, SPRM mendapati PM tidak melakukan sebarang jenayah, mengapakah Peguam Negara tidak mengumumkan PM bersih ketika itu?

Sebaliknya, jika 10 hari yang lepas SPRM mendapati PM mungkin telah melakukan jenayah tetiba menukar nada dalam laporan terbaru dan mendapati PM tidak bersalah, mengapa Peguam Negara tidak menghantar semula kertas siasatan kepada SPRM untuk mencari punca perbezaan hasil penyiasatan yang sebegitu ketara? Bukankah itu lagi pelik?

Peliknya, mengapa kertas siasatan yang membersihkan PM pula diterima bulat-bulat tanpa meminta siasatan lanjut dibuat?

Pelik #3: Peguam Negara tidak menolak perlantikan sebagai Pengarah Lembaga Tabung Haji yang boleh dipandang serong oleh masyarakat. Ini pelik. Apakah beliau tidak sensitif mengenai pentingnya jawatan Peguam Negara dilihat bebas ataupun beliau pun tidak cukup makan sehingga perlukan #2kerja?

Pelik #4: Peguam Negara menyatakan PM telah memulangkan RM2.03 bilion daripada RM2.6 bilion kepada pendermanya. Peliknya, Peguam Negara langsung tidak nyatakan dan mengambil kisah bagaimana RM570 juga telah dihabiskan PM. Apakah SPRM juga tidak menyentuh bab ini?

Pelik #5: Lembaga Tabung Haji semalam menegaskan bahawa ia tiada masalah kewangan. Malah, LTH mengingatkan para pendeposit, bahawa nilai Aset TH mestilah mengambil kira keseluruhan nilai saksama portfolio pelaburan TH. Ini adalah kerana nilai aset yang dinyatakan “tidak mengambil kira portfolio pelaburan seperti saham anak-anak syarikat atau syarikat bersekutu, serta aset perladangan dan hartanah yang diduduki TH.

Peliknya kita mengikut logik TH, bukankah Bank Negara Malaysia boleh dikira sebagai menyibuk dalam menghantar satu surat kepada LTH bagi menyatakan nilai aset LTH lebih rendah daripada liabiliti jika TH tidak mengalami masalah?

Pelik #6: Lagi pelik kalau pakar-pakar di dalam Bank Negara Malaysia terlupa mengambil kira “portfolio pelaburan seperti saham anak-anak syarikat atau syarikat bersekutu, serta aset perladangan dan hartanah yang diduduki TH” ketika menghantar surat amaran sebegitu penting kepada kepada Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Jamil Khir dan Pengerusi TH Datuk Seri Abdul Azeez dan dicckan kepada Datuk Seri Najib Razak dan juga CEO TH Tan Sri Ismee? Atau sememangnya Bank Negara Malaysia sebegitu cuai?

Cuba bayangkan kalau Bank Negara Malaysia yang ‘cuai’ terlupa hantar surat kepada TH, apakah yang bakal terjadi kepada duit pendeposit hari ini?

Apapun tahniah TH, kerana menurut Bank Negara Malaysia, ia telah mengambil langkah pro-aktif bagi memperkukuh amalan pengurusan risiko untuk membolehkan ia mengekalkan kedudukan kewangan yang mampan dan sihat.Sekadar mengenang hari yang pelik 26 Januari 2016.