Kecoh dakwaan siasatan SPRM berkaitan Hakim Nazlan bocor di media sosial

Oleh KIM SYAZIE

Tular di media sosial mengenai salinan dokumen yang dikatakan laporan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung siasatan terhadap Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd. Nazlan Mohd. Ghazali.

Menerusi akaun Twitter, @mahazalimreturn, laporan tersebut adalah berkenaan pelanggaran kod etika hakim yang dikemuka oleh SPRM kepada Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat.

Berdasarkan maklumat pada muka akhir salinan dokumen tersebut, SPRM mengesyorkan tindakan tatatertib dikenakan terhadap Mohd. Nazlan di bawah Kod Etika Hakim 2009.

Disebabkan isu tersebut, penganalisis politik, Lim Sian See menerusi akaun Facebook mendakwa Mohd. Nazlan telah melakukan kesalahan menyorok maklumat dan melanggar kod etika hakim di bawah Perlembagaan Persekutuan.

“Dana RM42 juta tidak boleh dipastikan berasal dari SRC International sebab dana RM170 juta telah dibayar oleh Putrajaya Perdana dan anak syarikatnya, Permai Binaraya kepada SRC ketika itu.

“Dana RM170 juta ini berasal dari pinjaman Maybank yang diluluskan ketika Mohd. Nazlan merupakan ketua bahagian undang-undang Maybank,” katanya.

Baca Artikel Penuh