‘Kes mencanak, kit ujian kendiri pun naik harga ke?’ – Warganet bimbang harga makin mahal sampai RM17.90

Oleh KIM SYAZIE

Sejak tahun lalu, kerajaan terus berusaha menggalakkan rakyat Malaysia melakukan ujian kendiri di rumah sebagai langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan penularan jangkitan wabak Covid-19.

Kerajaan pada November tahun lalu juga telah menetapkan satu kit ujian pantas (RTK) Antigen air liur, di bawah harga siling iaitu RM4.90 sekotak.

Bagaimanapun menerusi perkongsian warganet di Twitter, pengguna @SyarifahAmin meluahkan rasa tidak puas hati mengapa harga kit ujian kendiri kini begitu mahal sehingga mencecah RM8 sekotak.

“Apa yang dah jadi dengan semua kit ujian kendiri yang berharga bawah RM6? Selalunya saya cari di Speedmart dan Mr Diy, tapi sekarang dah tak ada sebab mereka kehabisan stok. Farmasi pula jual dengan harga lebih RM8 setiap satu. Macam mana saya nak lakukan ujian kendiri tiga kali seminggu kalau harga makin mahal?,” ciapnya di Twitter.

Self test kit sama jenama naik RM2 dalam 2 minggu sebab kes makin mencanak. Orang yang kerja farmasi tu cakap “supplier tiba-tiba naikkan harga hari ini”. Tak guna. Mentang-mentang ‘demand’ tinggi sekarang,” tulis @panPanMato.

'Kes mencanak, kit ujian kendiri pun naik harga ke?' - Warganet bimbang harga makin mahal sampai RM17.90

Ada juga yang memaklumkan mereka membeli kit ujian kendiri dengan harga RM10 sekotak, biarpun ia sepatutnya dijual dengan harga RM4.90, dan ada yang berhabis sehingga RM100 hanya untuk lima kotak kit ujian kendiri.

“Beberapa bulan lepas saya beli lima kotak kit ujian kendiri tiba-tiba harga keseluruhannya RM100+. Saya terkejut gila tapi lebih terkejut bila dekat tempat lain RM8 je,” luah @_nichol4s.

“Memang tengah kekurangan stok, semalam cari-cari jumpa kat farmasi tapi harga hmm,” tulis MrMazlan4 yang turut berkongsikan gambar kit ujian jenama Gmate yang berharga RM17.90 sekotak.

Bagaimanapun netizen memberitahu bahawa produk keluaran Gmate sememangnya agak mahal kerana ia merupakan jenama luar negara.

“Memang mahal sikit. Saya tak tahu kenapa sebab saya staff Watson. Harga yang lain semua dah turun kecuali Gmate ini je. Ada yang kata sebab jenama ni dari Korea, sebab tu mahal,” @Musytaq_

Difahamkan, ada beberapa jenama kit ujian kendiri Covid-19 yang dijual dengan harga agak mahal berikutan tiada subsidi yang diberikan kerajaan.

Tetapi ada yang mendakwa mereka pernah membeli hampir semua jenama kit ujian kendiri pada harga bawah RM6, dan terkejut ketika ini harga meningkat tinggi.