Kes Najib: Apabila hakim yang diserang, bukannya mengukuhkan bukti

Oleh Oleh A KADIR JASIN

Daripada laporan media ini, semakin jelaslah keterdesakan (desperation) pasukan pembelaan Mohd Najib Abdul Razak dalam kes rasuah SRC International Sdn Bhd.

Sepatutnya dalam hujah pembukaan di Mahkamah Rayuan ini, mereka mengutamakan pengukuhan bukti dan hujah bahawa anak guaman mereka tidak mendapat “fair trial” (perbicaraan yang adil).

Sebaliknya mereka menyerang Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Nazlan Mohd Ghazali, dengan menggunakan frasa seperti ‘hopelessly incompetent” (langsung tidak cekap) dan “poisoned his judgment” (meracuni penghakimannya).

Realitnya, mereka sendiri yang bersalah kerana gagal menimbulkan “reasonable doubt” terdadap kes pendakwa raya sehingga menyebabkan Hakim Mohd Nazlan menjatuhkan hukuman bersalah ke atas anak guaman mereka.

Kalau mereka berjaya menimbulkan keraguan yang berpatutan (reasonable doubt) sudah tentulah anak guaman mereka telah dibebaskan.

Dalam bahasa yang mudah, bekas Perdana Menteri itu mungkin berakhir dengan meringkuk dalam penjara kerana kegagalan pasukan pembelaannya menyangkal hujah dan bukti pihak pendakwa.

Dalam keterdesakan itu mereka menyerang Hakim Mohd Nazlan sehingga mereka pula di”reprimand” (tegur) oleh Hakim Mahkamah Rayuan, Abdul Karim Abdul Jalil, yang mempengerusikan panel tiga hakim yang mendengar rayuan Najib itu.

Abdul Karim menasihatkan ketua pembela Najib, Muhammad Shafee Abdullah, supaya lebih bersopan santun dalam berbahasa.

Kesimpulannya, loyar buruk pun tahu bahawa ragam mahkamah (courtroom antics) tidak akan membantu pesalah yang telah dihukum seperti Najib.

Namun sejak perbicaraan di Mahkamah Tinggi lagi, kita sudah tahu yang pasukan pembelaan Najib akan melalukan apa saja “to buy time” bagi melambat-lambatkan penyudahan kes ini jika mereka tidak yakin dengan hujah dan bukti mereka. Ini adalah taktik biasa dalam perbicaraan kes-kes besar dan sensasi.

Terima kasih.


Tulisan asal disiarkan dalam facebook penulis.