Ketika peruntukan dipotong, usaha bantu sekolah pula disekat BN

Oleh MALAYSIADATELINE

Abrary menunjukkan sepanduk rayuan infak sebuah sekolah untuk mendapatkan sumbangan kertas A4 daripada orang ramai.

Pendidikan adalah perkara asas dalam kehidupan manusia. Dalam apa jua keadaan, pendidikan yang kondusif adalah suatu perkara yang harus diutamakan.

Begitulah yang difikirkan oleh aktivis AMANAH, Abrary Ramly. Bapa kepada tujuh anak ini merasa terpanggil membantu sekolah-sekolah yang dilihat memerlukan.

Beliau dimaklumkan, antara perkara paling mendesak di sekolah adalah kekurangan kertas untuk peperiksaan. Isu kekurangan kertas ini mencengkam pemikiran dan emosi Abrary.

Beliau berusaha melakukan inisiatif mendapatkan bantuan orang ramai serta duit poket sendiri untuk membantu sekolah-sekolah berkenaan. Abrary akhirnya berjaya mengumpul sejumlah rim kertas A4 untuk diagihkan ke beberapa buah sekolah.

Abrary meluahkan rasa puasnya membantu sedaya keringat untuk mengumpulkan keperluan kertas tersebut. Kepuasan jelas tergambar di wajah Abrary yang terlalu berbesar hati ingin menyampaikan sumbangan itu.

Abrary menyampaikan sumbangan kertas A4 kepada sebuah sekolah di daerah Tenggara.

Atas rasa kasih sayang seorang bapa kepada anak-anak, Abrary menyampaikan sumbangan kepada pihak sekolah. Beliau merasa puas kerana dapat menampung kekurangan peralatan di sekolah-sekolah tersebut.

Selang sehari berlalu, beliau terkejut kerana segala sumbangannya itu telah disalahertikan apabila Exco Kerajaan Negeri Johor, Datuk Ayub Rahmat menempelak tindakannya yang disifat bermotif politik.

Ayub tidak langsung mengenang jasa beliau yang bertungkus lumus untuk membantu pihak sekolah yang telah dipotong peruntukan oleh kerajaan.

Lebih mendukacitakan apabila kerajaan negeri memberi arahan kepada seluruh sekolah di Johor supaya tidak menerima sebarang sumbangan berbentuk kertas seperti mana diusahakan Abrary sebelum ini. Arahan ini telah membantutkan usaha penyumbang seperti Abrary dan rakan-rakan untuk membantu pihak sekolah yang memerlukan.

Bagi Abrary, hanya Allah SWT yang mengetahui niat sebenar dan apa yang tersirat di hati beliau.