Lebih banyak inisiatif akan dibuat kerajaan PH bantu rakyat

Oleh MALAYSIADATELINE

Lebih banyak inisiatif akan diumumkan kerajaan dalam membantu dan menangani masalah rakyat, selain langkah untuk mengambil alih konsesi empat lebuh raya yang diumumkan semalam.

Timbalan Presiden Pakatan Harapan (PH) Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan PH sedang meneliti beberapa inisiatif termasuk berhubung kos sara hidup, harga getah dan kelapa sawit dalam tempoh tidak lama lagi.

” Mereka (pembangkang) mengatakan kita (kerajaan) tidak buat apa-apa. PH ini macam tidak kisah masalah rakyat, tidak tahu penoreh getah tak dapat duit cukup, kelapa sawit harga jatuh, kemudian soal harga barangan naik dan pelbagai lagi.

“(Sedangkan) dalam (mesyuarat) Kabinet minggu lepas kita bincang apa inisiatif-inisiatif baru yang kita nak buat supaya rakyat tidak terbeban termasuk dalam soal disebutkan,” katanya ketika berucap pada majlis Rapat Rakyat Semenyih di tapak padang permainan pangsapuri Baiduri Fasa 6 Bandar Tasik Kesuma malam tadi

Sebagai contoh, beliau berkata terdapat cadangan untuk menaikkan harga getah bagi membantu golongan berkenaan.

“Kerajaan belum memutuskan lagi, minggu depan ada mesyuarat Kabinet, kita nak bawa perkara ini,” katanya.

Muhyiddin yang juga Menteri Dalam Negeri berkata rakyat perlu menunggu sedikit masa sahaja lagi untuk kerajaan mengumumkan inisiatif yang bakal diperkenalkan.

Katanya rakyat tidak seharusnya termakan dengan dakwaan-dakwaan dibuat Barisan Nasional dan UMNO, sedangkan parti itu tidak mampu melaksanakan apa yang dilakukan kerajaan PH dalam tempoh lapan bulan pemerintahan.

Sementara itu, ketika ditemui pemberita selepas majlis itu, beliau menjelaskan berhubung dakwaan seorang tok batin bahawa teks ucapan dibacanya pada majlis kempen PH yang dihadiri Muhyiddin di Kampung Sungai Lalang , bukan ditulisnya sendiri.

Muhyiddin berkata tiada paksaan kepada tok batin berkenaan untuk membaca ucapan yang dibekalkan kepadanya.– BERNAMA