Lepas Menu Rahmah ada pula yang minta ‘Farmasi Rahmah’, tapi ini jawapan tegas Dr Noor Hisham

Oleh KIM SYAZIE

Selepas kerajaan melaksanakan program Menu Rahmah dalam usaha membantu golongan berpendapatan rendah, timbul pula cadangan agar kerajaan melaksanakan konsep sama bagi sektor perubatan dan farmasi.

Cadangan itu diutarakan Persatuan Farmasi Malaysia (MPS) yang memohon kerajaan melaksanakan ‘Farmasi Rahmah’ bagi membolehkan orang ramai mendapatkan ubat dengan harga yang rendah.

Bagaimanapun Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam respon segeranya memaklumkan tiada keperluan untuk melaksanakan Farmasi Rahmah seperti yang dicadangkan.

Jelasnya, produk perubatan dengan harga yang rendah itu boleh didapati di klinik dan hospital kerajaan yang sudah dilaksanakan sejak sekian lama.

“Tidak perlu samakan makanan dengan ubat-ubatan. Sehingga kini rakyat hanya perlu membayar RM1 untuk mendapatkan rawatan dan ubat di klinik kesihatan kerajaan,” katanya memetik laporan Berita Harian, semalam.

Kerajaan sebelum ini melancarkan inisiatif Menu Rahmah membabitkan 15,000 premis menjual hidangan pada harga RM5 untuk membantu golongan berpendapatan rendah.

Baca Artikel Penuh