Lidah pemimpin Pas bukan setakat bercabang tetapi bercabang-cabang, dakwa Timb Presiden Umno

Oleh NASUHA RAHMAN

Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hassan mendakwa lidah pemimpin Pas bukan setakat bercabang tetapi bercabang-cabang.

“Bukan bercabang…bercabang-cabang,”kata Mohamad selepas peserta Umno ramai-ramai kata Paslah lidah bercabang.

Berucap ketika merasmikan pelancaran pra pilihanraya BN negeri Terengganu, bertempat di Dun Kijal, Kemaman semalam Mohamad membidas sikap pemimpim Pas yang sering menuding jari.

Mohamad yang juga Timbalan Pengerusi BN berkata Pas menyalahkan Umno kerana mengakhianati Muafakat Nasional (MN) sebaliknya ia tidak berlaku.

Katanya, Pas sendiri yang tidak berpendirian dalam permuafakatan dengan Umno apabila secara senyap-senyap menyertai Perikatan Nasional (PN) walaupun berulang kali ditanya penegasan Pas dalam hal itu.

“Mesyuarat tertinggi MN saya pengerusi bersama dengan timbalan presiden saya, tanya kerana Umno telah buat keputusan, kami tidak akan menyertai PN… apakah tuan punya pandangan? Kami tidak akan menyertai PN jawab Pas.

“Mesyuarat bulan depan saya tanya lagi macam mana pendirian masih nak sertai PN?…Jawab mereka tidak…

“Dua minggu lepas itu dia masuk PN, dia menjadi penaja utama. Siapa yang careless sekarang?” soal beliau kemudian dijawab Pas oleh peserta.

Malangnya, kata Mohamad Pas pula menuduh Umno yang khianat dan menyifatkan pemimpin Pas ‘serban dililit tebal tapi cakap tak betul’.

“Lebih baik saya yang tidak berjambang dan tidak berserban.

“Lebih baik muka bersih macam ni… hati pun bersih.

“Jangan cakap di mulut lain di hati lain,” katanya undang tepukan dan sorakan ahli BN.

Baca juga: Perangai buang sampah merata-rata pengunjung program permotoran di Terengganu dilabel ‘mentaliti sampah’

Baca juga: Angin kencang musnahkan pentas, seorang maut dan 20 tercedera