Peluang terakhir Najib bersih nama tidak kecewakan rakyat, kata Lim

Oleh MALAYSIADATELINE

 

Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak mempunyai peluang terakhir, bersihkan namanya di hadapan  perwakilan dan rakyat dalam skandal mega berkembar derma RM2.6 bilion dan 1Malaysia Development Sdn. Bhd (1MDB) dalam ucapan pengulungan Presiden di Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2015 petang ini, walaupun telah berbuat demikian pada ucapan dasar Presiden parti itu dua hari lalu.

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata, rakyat negara ini tidak mahu mendengar penjelasan daripada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi ataupun menunggu hasil siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengenai skandal mega membabitkan Perdana Menteri.

“Sebaliknya rakyat mahu Najib sendiri menyatakan akauntabilitinya tanpa melengah-lengahkan atau memutar belit skandal mega berkembar membabitkan sumbangan derma RM2.6 bilion dan RM55 bilion 1MDB.

“ Dikalangan ahli Parlimen telah menunggu selama enam minggu sehingga hari terakhir Parlimen bersidang pada 3 Disember lalu untuk Najib menjawab soalan-soalan berkaitan skandal mega berkembarnya itu sebaliknya ia mengecewakan, apabila Ahmad Zahid telah menjawab bagi pihak Perdana Menteri,” ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.

Justeru katanya, Najib tidak boleh mengecewakan rakyat untuk kali kedua- dalam ucapan pengulungan beliau di Perhimpunan Agung Umno yang akan berlansung petang ini untuk menjelaskan kepada perwakilan Umno dan seluruh rakyat negara ini.

“Ini adalah peluang terakhir bagi beliau untuk membersihkan namanya dengan ‘derma’ RM2.6 bilon dan skandal 1MDB.

“ Hari ini beliau berdiri di hadapan perwakilan Umno dan perlu memberikan penjelasan mengenai skandal mega berkembar ini dan perlu menjawab  seribu satu persoalan yang timbul dalam tempoh lima bulan ini,” ujarnya.

Lim Kit Siang berkata, terdapat banyak persoalan mengenai skandal mega berkembar itu dan sudah tiba masanya Najib, yang seorang sahaja yang tahu selok beloknya dari kepala ke ekor membabitkan kedua-dua skandal mega itu.

“Najib harus ke hadapan untuk menjawab kerana ia adalah satu tugas yang dia tidak boleh mewakilkan kepada orang lain, sama ada Ahmad Zahid atau Arul Kanda Kandasamy,” terangnya.

Malah Ahli Parlimen Gelang Patah ini juga turut mahu mengajukan lapan soalan untuk dijawab Ahli Parlimen Pekan itu.

1. Apabila Najib tahu dalam siasatan dapat mengesan deposit hampir AS$ 700 juta dimasukkan ke dalam akaun peribadi beliau melalui agensi-agensi, bank-bank dan syarikat-syarikat yang berkaitan dengan 1MDB, apakah jawapan Najib untuk penemuan ini?

2. Derma RM2.6 bilion yang telah didepositkan ke dalam akaun peribadi Najib. Berapa banyak penderma berada di sana. Adakah RM2.6 bilion jumlah keseluruhan sumbangan atau jumlah lebih daripada RM2.6 bilion, dan jika ya, apakah jumlah sumbangan sebenar? Apakah “pertalian ” yang disertakan dalam sumbangan seperti itu?

3. Jika ‘derma’ RM2.6 bilion itu dimasukkan ke dalam dua deposit akaun perbankan peribadi Najib pada Mac 2013, mana pergi wang sebanyak itu? Adakah semua wang itu digunakan untuk kempen Pilihan Raya Umum ke-13?

4. Berapakah yang masih berbaki daripada RM2.6 bilion ‘derma’ selepas dikeluarkan untuk PRU13 dan di mana wang tersebut?

5. Lebih daripada lima bulan telah berlalu. Mengapa Najib tidak memulakan prosiding undang-undang terhadap Wall Street Journal kerana didakwa memfitnah beliau dan pentadbirannya?

6. Mengapa pihak kerajaan yang menjalankan siasatan mengambil masa untuk melengkapkan siasatan ‘derma’ RM2.6 bilion, apabila ia harus menjadi kes terbuka, memandangkan ia melibatkan Perdana Menteri dan semua tokoh terkemuka dalam kerajaan, yang sepatutnya tidak mempunyai masalah untuk bekerjasama dengan pihak penyiasat.

7. Adakah berlaku pembersihan dalaman di  Kabinet dan Kerajaan yang bermula pada 28 Julai lalu, mengakibatkan pemecatan  terkini Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Datuk Seri Shafie Apdal sebagai Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah; pemecatan Tan Sri Gani Patail sebagai Peguam Negara dan pelantikan Tan Sri Mohamed Apandi Ali sebagai Peguam Negara yang baru; pembubaran Pasukan Petugas Khas menyiasat 1MDB; dan “kegilaan sembilan hari di Putrajaya” dengan agensi penguatkuasaan utama berperang antara satu sama lain, dan pemindahan ditangkap 24 jam dan browbeating umum penjawat awam utama seperti dalam kes Setiausaha Pasukan Petugas Khas Jessica Gurmeet Kaur yang dilihat terlalu “keras kepala” untuk menegakkan kedaulatan undang-undang sebagai keutamaan mereka dan tugas awam; kegelinciran tiga bulan siasatan Jawatankuasa Kira-Kira ke dalam 1MDB, semua yang berkaitan dengan skandal mega kembar?

8. Adakah Najib bersedia untuk memberi komisen dalam siasatan polis antarabangsa ke atas pembunuhan Timbalan Pendakwa Raya Kevin Morais berikut akuan bersumpah oleh saudaranya Charles Morais bahawa kematian Kevin mungkin berkaitan dengan satu kertas pertuduhan yang mana Jabatan Peguam Negara telah bersedia untuk mendakwa Najib terbabit rasuah yang berkaitan dengan skandal 1MDB skandal?