Mahu beli model iPhone baharu? Pakar ini kongsi 10 langkah mudah jaga duit

Oleh ARIF ATAN

Bukan sedikit orang yang tidak tahu menjaga duit dimiliknya contohnya sanggup membeli model iPhone baharu walaupun jumlah wang tunai di akaun banknya tidak sebanyak harga telefon itu.

Pakar kewangan, Faiz menerusi saluran Youtube beliau ada berkongsikan 10 langkah mudah untuk menjaga duit:

  1. Mesti ada duit kecemasan untuk 12 bulan

Zaman sekarang ini anda tidak boleh begitu yakin bahawa syarikat anda akan kekal. Bila-bila masa saja anda boleh kena buang.

Kalau gaji anda RM5,000, pastikan anda ada RM60,000 dalam liquid investment, yang anda boleh keluarkan bila-bila masa nanti.

Mengapa 12 bulan? Sebab ada masalah-masalah yang anda tidak boleh kawal seperti pandemik. Kalau anda ada enam bulan saja duit kecemasan, susahlah nak survive terpaksa jual benda-benda yang anda tak patut jual untuk meneruskan hidup.

  1. Liquidity vs profitability

Pertimbangkan mudah tak untuk cairkan aset. Contohnya, emas dan rumah. Senang ke nak jual rumah? Tak senang. Unit trust pula ambil masa juga untuk dijual hingga anda dapat duit. Saham pun sama.

  1. Masa itu emas

Jangan buang masa hanya untuk mengejar diskaun yang kecil. Jangan pedulikan diskaun RM10 atau RM15.

Yang anda patut fokus adalah pelaburan. Di mana anda nak letak duit RM10,000 anda supaya boleh cepat jadi dua kali ganda. Yang itulah anda kena study betul-betul.

Fokus tenaga dan masa anda untuk dapatkan ilmu dalam investment vehicle yang anda akan buat.

  1. Elak beli murah, beli dua kali

Kalau beli barang, beli yang lebih berkualiti walaupun lebih mahal berbanding murah tetapi tidak berkualiti. Selesa, mahal sedikit tidak mengapa.

  1. Belajar ilmu kewangan

Jangan lokek belajar ilmu kewangan dari segi wang, masa dan tenaga sebelum memberi komitmen untuk sesuatu. Contohnya, semasa membeli rumah.

  1. Mampu bayar penuh

Bayar tunai. Jika tiada duit sebanyak itu, maka anda tidak layak untuk membelinya. Contohnya, kereta. Jika kereta sedia ada masih boleh gerak dan tidak mendatangkan keburukan maka tidak perlu keluar duit untuk beli kereta. Lagi, contohnya Iphone. Jika tiada RM5,000 dalam tangan maka tidak usah beli.

  1. Jangan terikut-ikut

Kedudukan kewangan setiap orang berbeza. Jika ada orang sudah naik taraf gaya hidup, anda pula terikut-ikut, yang sakit nanti adalah anda juga.

  1. Simpan sifat skeptikal

Kena faham syarikat fokusnya mengejar keuntungan. Jika nampak iklan-iklan dijanjikan dengan pulangan besar, fikir terlebih dahulu.

  1. Jangan terlalu kedekut, kongsi rezeki

Duit yang kita ada bukan milik kita seratus peratus. Lebih baik berbelanja di kawasan kejiranan anda, contohnya kedai gunting rambut dan kedai runcit. Sokong bisnes tempatan. Sentiasa beri peluang kepada orang lain supaya orang lain akan memberi peluang kepada kita nanti.

  1. Kahwin dengan orang yang sesuai

Ada orang tidak kisah makan di gerai asalkan bersih. Tapi ada pasangan jenis memilih tempat makan. Begitu juga ada pasangan jenis suka kenderaan lebih mewah.

Baca juga Duit memang tak boleh bawa mati tapi… , pakar ini kongsi tips elak berhutang sampai ke kubur

Baca juga Rakam dan sebar video lucah, remaja maut dibelasah bapa teman wanita