Majlis Raja-raja digesa campurtangan mengenai 1MDB

Oleh MALAYSIADATELINE

Pengarah Strategi Amanah Dr Dzulkefly Ahmad berkata Majlis Raja-raja perlu berkeras mengenai laporan siasatan Ketua Audit Negara kepada Parlimen yang dirahsikan dibawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) diubah statusnya.

Langkah itu perlu memandangkan dakwaan terbaharu Sarawak Report (SR) berhubung isi kandungan laporan Ketua Audit Negara itu sangat mengejutkan.

Beliau berkata mengubah status laporan itu akan membantu mengesahkan kesahihan dakwaan Sarawak Report dan “isu-isu lain yang tidak dijawab oleh laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC)”.

Beliau berkata perincian Sarawak Report yang bertujuan dijadikan suatu dedahan itu “menggambarkan keadaan kelam-kabut, percanggahan dan kekeliruan keatas pelbagai urus niaga”. Ia juga mendedahkan ulasan profesional Peguam Negara berhubung skandal 1MDB.

“Perkara-perkara itu perlu ditentusahkan segera,” tambahnya.
Dzulkefly berkata pendedahan Sarawak Report dedahan yang paling menjahamkan.

Beliau berkata Kementerian Kewangan dan 1MDB perlu melangsaikan komitmennya kepada International Petroleum Investment Company (IPC) yang berjumlah USD$6.5 bilion di Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London (LICA) 11 Julai ini.

Tarikh tutup ditetapkan LCIA selepas IPIC dan anak syarikat Aabar Investments PJS memfail pada 13 Jun 2016.

“Oleh sebab sudah jadi begini, rakyat merayu Majlis Raja-raja supaya menggunakan kuasa yang ada untuk segera campurtangan dan selamatkan negara ini.

“Kekalutan akan bertambah buruk dan rakyat akan terawang-awang sekiranya institusi tertinggi negara teragak-agak atau tidak bersungguh bertindak dan mengantarai,” katanya seperti di petik FMT.