Majlis Raja-raja Melayu kuasa terakhir sekat peralihan kuasa diktator

Oleh MALAYSIADATELINE

Rang Undang-undang Majlis Keselamatan Negara(RUU MKN) 2015 telahpun diluluskan oleh Parlimen pada 22 Disember 2015.

Menurut Perkara 66 (4A) Perlembagaan Persekutuan, RUU MKN ini secara automatik dianggap mendapat perkenan YDP Agong untu menjadi undang-undang selepas tempoh 30 hari ia dikemukakan kepada YDP Agong walaupun ‘Royal Assent’ tidak diberikan kepada baginda.

Ia kemudian diwartakan dan seterusnya dikuatkuasakan mengikut tarikh yang akan ditetapkan oleh Perdana Menteri (PM).

Banyak pihak yang menentang RUU MKN ini termasuk ahli politik, NGO dan pakar undang-undang dan perlembagaan serta masyarakat sivil.

Undang-undang baharu ini bakal menjadikan PM sebagai seorang maharaja dan diktator apabila ia dilaksanakan kerana seksyen 18 memberikan kuasa kepada PM untuk mengisytiharkan sesuatu kawasan sebagai kawasan keselamatan.

Pengisytiharan kawasan keselamatan adalah sama sifatnya seperti darurat di mana kawasan yang diisytiharkan itu akan ditadbir oleh MKN yang berkuasa ke atas pasukan bersenjata termasuk polis dan tentera.

Perintah berkurung juga boleh dilaksanakan ke atas rakyat. Di bawah undang-undang MKN ini pengisytiharan kawasan keselamatan ini bukan sahaja tidak memerlukan konsultansi dan kelulusan parlimen atau YDP Agong malahan juga menteri kabinet.

Ia hanya memerlukan konsultansi MKN yang dianggotai PM, TPM, Menteri Dalam Negeri, Menteri Pertahanan, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Ketua Setiausaha Negara, Ketua Polis Negara dan Panglima Angkatan Tentera.

Memandangkan PM adalah Pengerusi MKN sudah pasti kata-katanya akan menjadi arahan kepada MKN dan bukannya konsultansi. Jelas perkataan kawasan keselamatan hanyalah topeng kepada kuasa darurat.

Di bawah RUU MKN ini kuasa asal mengisytiharkan darurat terletak di bawah YDP Agong mengikut perkara 150 Perlembagaan Persekutuan, namun kini ia dirampas dan diambil alih oleh PM.

Dengan kuasa yang luas dan mutlak di bawah RUU MKN ini kuasa YDP Agong ke atas tentera yang diperuntukan di bawah Perkara 41 Perlembagaan Persekutuan juga diambil alih oleh PM.

Tiada lagi semak imbang dalam Majlis Angkatan Tentera di bawah Perkara 137 Perlembagaan Persekutuan di mana kuasa ke atas tentera bakal dipusatkan kepada PM di bawah undang-undang MKN ini.

Kuasa yang diberikan oleh undang-undang MKN sesungguhnya tidak sah kerana bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

Undang-undang MKN bukan sahaja merampas kuasa YDP Agong malahan juga merampas dan menafikan hak dan kebebasan rakyat.

Bahagian V undang-undang MKN memberi kuasa kepada MKN untuk memeriksa dan menangkap mana-mana orang, menggeledah premis dan menyita kenderaan serta mengambilalih premis milik rakyat.

Seksyen 35 pula memperuntukkan budi bicara majistret untuk mengetepikan prosiding inkues. Tanpa inkues punca kematian tidak dapat dikenal pasti dan ini menafikan hak dan keadilan sejagat.

Seksyen 38 pula memberikan kerajaan imuniti daripada di saman oleh mana-mana pihak untuk apa-apa keraguan yang dialami akibat kerosakan harta benda atau kecederaan atau kehilangan nyawa sepanjang penguatkuasaan kawasan keselamatan. Ia jelas bertentangan dengan perlembagaan dan merampas hak dan kebebasan rakyat.

RUU MKN ini jika dilaksanakan dibimbangi akan meruntuhkan amalan demokrasi yang menjadi tunjang pentadbiran negara.

Pilihan raya boleh ditangguhkan sepanjang ia dilaksanakan. Kemaharahan rakyat yang dibebani dengan kos sara hidup yang tinggi sekarang untuk menukar kerajaan melalui cara yang demokratik boleh dinafikan.

Umno pernah menggunakan kuasa darurat bagi merampas kerajaan Kelantan yang diperintah PAS pada 1978.

Kuasa mutlak yang diberikan kepada PM boleh disalahgunakan untuk mengekalkan takhtanya ‘ Absolute power absolute abused’.

Hanya Majlis Raja-raja Melayu adalah kuasa tertinggi sistem pemerintahan negara yang berkeupayaan menghalang kegilaan peralihan suatu kuasa diktator di negara ini.

Rakyat yang selama ini berpayungkan kepada kebijaksanaan dan keadilan YDP Agong dan Raja-raja Melayu dapat bersidang dan bertitah menolak RUU MKN ini dan seterusnya ditark balik oleh kerajaan.

Jika kerajaan meneruskan juga usaha untuk mendapatkan perkenan YDP Agong sekiranya ditolak oleh Majlis Raja-raja Melayu, maka jelas kerajaan pimpinan Umno tidak lagi mengendahkan titah Raja-raja Melayu dan boleh dianggap penderhaka.Umno bukan lagi pembela kepada institusi Raja.

Justeru patik merafak sembah memohon agar Majlis Raja-raja Melayu dapat membela nasib dan hak rakyat dan seterusnya mempertahankan keluhuran perlembagaan dan kedaulatan negara tercinta ini.