Mekanik Melayu di MotoGP Habib tak kekok berbahasa Sepanyol, Itali

Oleh MALAYSIADATELINE

Mekanik Melayu pertama dalam Kejohanan Grand Prix Motosikal Dunia (MotoGP), Habibtullah Mohamad Fuad tidak melihat masalah komunikasi sebagai batu penghalang untuk membina kerjaya cemerlang bersama pasukan RNF MotoGP Team.

Mula bersama RNF MotoGP Team musim lepas, Habibtullah, 37, berkata kerjayanya menuntut beliau untuk memahami dan bertutur bukan sahaja dalam bahasa Inggeris malah bahasa Sepanyol dan Itali.

Bapa kepada tiga orang anak itu berkata ini kerana kebanyakan rakan sekerjanya di hentian pit merupakan warganegara Sepanyol dan Itali.

“Dahulu saya tak tahu langsung berbahasa Itali namun sejak tahun ini saya tahu serba sedikit memandangkan jurutera saya dari sana.

“Bagi Bahasa Sepanyol pula, saya sudah berinteraksi (dalam bahasa Sepanyol) selama lapan tahun memandangkan saya pernah bersama krew pasukan dari Sepanyol dalam kancah Moto2 sejak 2014,” katanya kepada pemberita pada hari terakhir Ujian Musim Sejuk MotoGP 2023 di sini, hari ini.

Ditanya bagaimana mula bergelumang dalam dunia permotoran, Habibtullah atau lebih dikenali Habib berkata beliau sememangnya dibesarkan dalam keluarga yang meminati sukan itu. 

Baca Artikel Penuh