Menu bajet dikenali ‘Ihtimam’ atasi mahasiswa kelaparan, kata VC Usim

Oleh MALAYSIADATELINE

Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) mengambil langkah proaktif dengan memperkenal menu bajet atau dikenali sebagai menu Ihtimam (prihatin) dalam usaha memastikan warganya tidak berdepan dengan masalah kelaparan.

Naib Canselor Prof Datuk Dr Musa Ahmad berkata langkah itu adalah inisiatif pihak pengurusan universiti dalam usaha meringankan bebanan dan menjaga kebajikan pelajar USIM yang mungkin terpaksa berlapar akibat masalah kewangan.

“Diharapkan dengan adanya pelan tindakan seperti ini tiada lagi kedengaran isu pelajar lapar kerana inisiatif ini menunjukkan keprihatinan universiti tanpa membezakan pelajar malah kemudahan ini juga terbuka kepada kakitangan USIM,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Harga yang ditetapkan bagi menu sarapan ialah RM1.50 manakala RM3 bagi menu makan tengah hari.

Sementara itu, Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) USIM, Imran Razalle berkata pelancaran menu itu merupakan usaha yang baik daripada pihak universiti.

“MPP USIM mengalu-alukan langkah ini yang sekaligus membuktikan keprihatinan pihak universiti terhadap kebajikan pelajarnya. Dengan cara ini ia mampu meringankan beban hidup pelajar,” katanya.