Minyak sawit Sime Darby Plantation dibenarkan import ke AS serta merta

Oleh MALAYSIADATELINE

Jabatan Kastam dan Perlindungan Sempadan (CBP) Amerika Syarikat (AS) membenarkan pengimportan minyak sawit dari Sime Darby Plantation Bhd (SDP) ke AS berkuat kuasa serta-merta selepas mengubah notis penemuannya mengenai buruh paksa terhadap SDP.

SDP dalam satu kenyataan hari ini berkata CBP AS telah mengiktiraf proses komprehensif yang dijalankan oleh syarikat itu dalam tempoh dua tahun lalu untuk menyemak semula dan sekiranta perlu meningkatkan protokolnya untuk merekrut, mengurus dan bekerjasama dengan pekerjanya.

“Kami mengambil masa lebih daripada 500,000 jam waktu kerja untuk menjalankan kajian dan menyemak semula perkara yang telah kami sediakan. Untuk memastikan perubahan diterima dan diamalkan, kami juga menempatkan pemboleh utama untuk memperkasakan pekerja kami,” katanya.

Ia juga menyatakan bahawa SDP telah memperkenalkan beberapa perkara dalam industri sebagai sebahagian daripada komitmennya yang diperbaharui termasuk pembayaran balik yuran pengambilan pekerja yang mungkin telah dibayar oleh bekas pekerja semasa dan yang layak untuk mendapatkan pekerjaan dengan SDP yang melanggar dasar yuran pengambilan sifar.

“PricewaterhouseCoopers (PwC) juga dilantik untuk mengesahkan secara bebas setiap pembayaran pemulihan,” katanya.

Selain itu, SDP juga memperkenalkan jangkaan yang lebih ketat dalam Prosedur Pengambilan Bertanggungjawab Pekerja Asing yang dipertingkatkan merangkumi usaha untuk memastikan ejen pengambilan dilantik bertanggungjawab secara kontrak untuk pematuhan kepada piawaian pengambilan beretika dan telus termasuk dasar dan piawaian syarikat.

Baca Artikel Penuh