Momen pesawat jatuh menjunam berjaya dirakam dashcam, kali ini lebih jelas

Oleh KIM SYAZIE

Momen pesawat Beechcraft Model 390 (Premier 1) yang terhempas di Elmina, Shah Alam semalam berjaya dirakam sebuah kamera papan pemuka (dashcam).

Dalam rakaman itu, terlihat pesawat mendarat dalam keadaan terbalik di mana bahagian depan pesawat menghempas ke tanah sebelum letupan dan kebakaran besar berlaku.

Rakaman menyayat hati itu lantas mengundang simpati warga maya, sekaligus ucapan takziah kepada waris keluarga mangsa yang terlibat memenuhi media-media sosial.

Semua penumpang dan kru sebuah pesawat yang terhempas berhampiran kawasan perumahan di Elmina di Seksyen U16, di Shah Alam disahkan terkorban.

Menurut Ketua Polis Selangor, Datuk Hussien Omar Khan, mangsa terdiri daripada lapan penumpang dan kru pesawat, selain dua orang awam.

Pesawat tersebut mendapat kebenaran untuk mendarat Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, namun dua minit sebelum mendarat, ia terhempas.

Mengulas lanjut, difahamkan usia mangsa nahas adalah lingkungan 40-an hingga 50-an.

Baca juga: Berang ditegur lambat buat kerja, bibik lempar kain buruk ke muka majikan hamil, terus terdiam bila sedar diri salah