Muhyiddin semakin pulih, sedia berkhidmat untuk rakyat

Oleh MALAYSIADATELINE

Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang sedang menjalani rawatan kemoterapi selepas disahkan menghidapi kanser pankreas, berkata beliau berada dalam keadaan semakin pulih.

“Alhamdulillah, saya 60 peratus pulih selepas menjalani pembedahan untuk menghilangkan ketumbuhan pada pankreas dan menjalani beberapa sesi kemoterapi,” kata AhliParlimen Pagoh itu hari ini.

Muhyiddin juga berkata beliau telah menjalani empat daripada lapan pusingan kemoterapi yang akan berlangsung selama enam bulan untuk pencegahan.

Bekas timbalan perdana menteri itu juga berkata beliau bersedia sepenuhnya untuk terus bekerja dan berkhidmat kepada negara.

“Sebenarnya, sudah lama sejak saya ingin berucap di Pagoh. Saya ingin membiarkan rakyat Pagoh mengetahui tentang kesihatan saya. Doktor mengesahkan bahawa saya mempunyai kanser pankreas tahap pertama dan menasihatkan saya untuk membuang tumor.

“Empat puluh peratus daripada pankreas saya telah dikeluarkan, saya duodenum dan saluran hempedu juga dikeluarkan. Saya memerlukan empat lagi kemoterapi dalam tempoh empat bulan akan datang.

“Alhamdulillah, saya kini boleh melawat kawasan selepas empat sesi kemoterapi pertama. Saya kini boleh menghadiri mesyuarat Kabinet, mesyuarat parti dan mesyuarat pengerusi mengenai pendatang asing,” katanya pada majlis pertemuan dengan penduduka dan ketua tempatan di Dewan Serbaguna Pagoh hari ini.

Turut hadir ialah isterinya Puan Sri Norainee Abd Rahman dan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Alam Sekitar dan Pertanian Johor Dr Sahruddin Jamal.

Lebih 600 pengundi menghadiri program yang dihadiri Muhyiddin. Ini adalah penampilan pertama beliau di Pagoh sejak menjalani pembedahan di Hospital Mount Elizabeth di Singapura pada 12 Julai.

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia itu berkata kesihatannya terus bertambah baik selepas menyambung semula tugasnya sebagai Ahli Parlimen Pagoh pada 14 Ogos.

“Ketika saya tidak sihat, kerap pening dan muntah, saya mengambil banyak rehat di rumah dan memberi tumpuan melakukan ibadah.

“Tetapi apabila saya berasa lebih kuat dan memberitahu doktor saya mahu kembali ke Pagoh, dia bimbang saya mungkin akan mendapat jangkitan,” katanya.-NST.