Pas dakwa DAP punca kerajaan pusat gagal bangunkan Pantai Timur

Oleh MALAYSIADATELINE

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mendakwa, diskriminasi DAP terhadap hasrat Kerajaan Persekutuan untuk memajukan negeri Pantai Timur begitu ketara.

Beliau berkata, DAP yang mendominasi kerusi di Pantai Barat dilihat sebagai punca yang boleh menggagalkan usaha Kerajaan Persekutuan untuk berlaku adil dan saksama dalam membawa pembangunan kepada negeri.

“DAP bersikap tidak jujur terhadap keadilan apabila kepemimpinan parti itu masih berdegil kerana enggan mempedulikan pembangunan di negeri Pantai Timur dan Utara, termasuk Perlis serta Sabah dan Sarawak.

“PAS menyokong penuh hasrat Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk melaksanakan pembangunan di Pantai Timur dan Utara supaya pembangunan lebih setara dapat dilakukan.

“PAS juga meminta semua parti komponen Barisan Nasional (BN) yang bersama-sama sebagai pembangkang supaya menyokong hasrat Perdana Menteri untuk melakukan reformasi kerajaan.

“Malangnya apabila ada parti komponen dalam PH sendiri tidak menyokong dan saya berterus terang parti itu adalah DAP,” katanya ketika ditemui di kediamannya di Rusila, semalam.

Beliau mengulas reformasi kerajaan yang digariskan dalam Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) dibentangkan Dr Mahathir di Parlimen, semalam.

Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, contoh paling ketara ialah sikap tidak jujur kepemimpinan DAP apabila tidak bersetuju dengan cadangan Kerajaan Persekutuan untuk mengembalikan royalti minyak sebanyak 20 peratus kepada negeri pengeluar, termasuk Terengganu dan Kelantan.

Katanya, DAP sebenarnya mewarisi sikap penjajah apabila meninggalkan negeri yang majoriti penduduknya Bumiputera.

“PAS amat mengalu-alukan reformasi pemisahan bidang kuasa antara kerajaan negeri dan Persekutuan yang cuba untuk diperbetulkan Perdana Menteri dan kita anggap itu adalah reformasi yang sebenarnya untuk kebaikan negara.

“Kita sedar Kerajaan Persekutuan tidak boleh menanggung semua peruntukan untuk negeri melaksanakan projek pembangunan, perlu ada pembahagian peruntukan, cuma Kerajaan Persekutuan perlu memantau bagi mengelak berlakunya salah laku,” katanya dipetik BH Online.

Abdul Hadi berkata, kaedah pembahagian itu akan meringankan bebanan Kerajaan Persekutuan selain memberi peluang kepada kerajaan negeri yang dipilih rakyat untuk melaksanakan agenda pembangunan mengikut acuan masing-masing.