PAS Sarawak akan bertanding 11 kerusi DUN pada PRN

Oleh MALAYSIADATELINE

PAS Sarawak memandang serius kenyataan Presiden Parti Keadilan Rakyat(PKR), Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail yang mengatakan PAS kurang sambutan, tiada kerusi di Sarawak sebagaimana dilapor sebuah akhbar.

Pesuruhjaya Badan Perhubungan PAS Negeri Sarawak, Jofri Jaraiee berkata, kenyataan yang dikeluaran Presiden PKR, kononnya PAS kurang sambutan dan tiada kerusi di Sarawak dalam sidang media diadakan parti itu, menunjukkan PKR tidak demokratik dan tidak cermat.

Sedangkan kata Jofri realitinya PAS Sarawak  akan bertanding sekurang-kurangnya 11 kerusi DUN pada Pilihan Raya Sarawak (PRN Sarawak) yang akan datang termasuk beberapa kerusi bandar yang biasa ditandingi DAP dan sambutan PAS Sarawak semakin mengukuh di negeri itu.

Sebaliknya, PAS ingin menasihatkan PKR supaya lebih berwaspada dengan tindakan licik rakannya dalam Pakatan Harapan iaitu DAP yang baru-baru ini telah ‘mencuri’ beberapa bekas calon PKR dalam pilihanraya lalu dan mengisytiharkan mereka menyertai DAP.

” DAP juga bercita-cita tinggi untuk merampas banyak kerusi yang ditandingi oleh PKR sebelum ini dengan mengisythiharkan untuk bertanding sekurang-kurangnya 30 kerusi daripada 15 kerusi yang ditandingi DAP sebelum ini.

“Perbincangan kerusi ini tidak tertakhluk kepada perbincangan dengan Pakatan Harapan kerana PAS bukan sebahagian gabungan tersebut.

“Apapun, PAS Sarawak sedia berunding dengan PKR sebagaimana keputusan PAS Pusat yang masih mengekalkan tahaluf siasi (kerjasama politik) dengan PKR,” jelasnya dalam satu kenyataan.

Sebagai rekod, pada Pilihan Raya Negeri yang lepas PAS telah bertanding di lima kerusi DUN. Antara kerusi yang bakal ditandingi oleh PAS dalam Pilihanraya Negeri Ke-11 akan datang termasuklah Beting Maro, Sebuyau, Sadong Jaya, Muara Tuang, Samariang, Pantai Damai, Jepak, Samalaju, Lambir, Senadin, Batu Kawa, Dudong dan beberapa kerusi lagi yang sedang dipertimbangkan.

PAS katanya kini aktif di 11 kawasan dan mempunyai sekitar 3,000 aktivis yang bersedia bila-bila masa untuk menghadapi pilihan raya negeri.

“Program-program PAS di bawah Projek Untukmu Sarawak (UMS) seperti program kebajikan, kemasyarakatan, dakwah dan pendidikan sentiasa digerakkan serta mendapat sambutan dari masyarakat tempatan.

“PAS di Sarawak digerakkan oleh majoriti anak tempatan. Tiada isu yang membabitkan PAS Parti Semenanjung kerana PAS adalah parti yang berasaskan perjuangan Islam untuk semua tanpa mengira bangsa, agama dan warna kulit.

“Ini terbukti dengan wujudnya Dewan Himpunan Penyokong PAS yang terdiri dari mereka yang bukan beragama Islam dan memainkan peranan yang penting sebagai hubungan antara kaum dan agama di Sarawak.” terangnya.

Oleh itu, tidak benar sama sekali PAS di Sarawak tidak mendapat sambutan seperti yang dilaporkan oleh akhbar hari ini.

“Mungkin disebabkan PAS Sarawak kurang mengeluarkan isu yang kontroversi dan kurang mendapat liputan media massa maka kegiatan PAS bersama masyarakat kurang mendapat liputan.

“PAS Sarawak lebih memberi tumpuan terhadap isu yang membabitkan masalah rakyat serta melakukan aktiviti kebajikan bersama rakyat. PAS Sarawak juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada agensi kerajaan yang banyak membantu rakyat setelah masalah mereka dilaporkan di media massa.

“PAS adalah Gerakan Islam yang memperjuangkan bukan sahaja agenda siasah (politik), tetapi turut memperjuangkan dakwah, tarbiyah, pendidikan, kebajikan dan kemasyarakatan. Dari segi pendidikan, PAS di Sarawak terus membina mercu tanda dengan kewujudan 28 Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI), beberapa institusi pengajian Islam dan pusat-pusat aduan sosial.

“Pembangunan masyarakat melalui program-program tarbiyah dan aktiviti keagamaan juga terus berjalan. Dakwah serta islah berstrategi dan bersepadu untuk menarik orang Islam dan bukan Islam di seluruh negara termasuk di Sarawak untuk menyokong Islam yang diperjuangkan oleh PAS akan terus digarap. Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) akan kekal diperkasakan kerana Islam adalah penyelesaian untuk semua.

“PAS akan terus menyusun dan merencana strategi serta sentiasa memperjuangkan isu-isu rakyat, nasional dan antarabangsa. Walaupun PAS Sarawak belum berjaya mendapat sebarang kerusi dalam Pilihan Raya Sarawak yang lepas, ini bukan bermakna tiada sambutan terhadap PAS kerana rakyat masih memerlukan PAS untuk menyuarakan masalah mereka kepada pihak pemerintah.

“PAS Sarawak akan terus istiqamah hingga kemenangan dan terus membela nasib rakyat yang tertindas tanpa mengira bangsa dan agama.

“In shaa Allah seluruh Pimpinan dan Ahli PAS akan terus turun padang ke Sarawak bagi membantu persiapan Pilihanraya dengan sasaran untuk menghantar ADUN Sulung PAS ke Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak. Dengan kerja keras dan kerjasama semua, in shaa Allah misi ini akan mampu direalisasikan dengan izin Allah,” ujarnya.