“Peliklah Najib ni semua orang salah. Hakim ada kepentinganlah, tak adillah, sedang dia tidak pernah pun dipenjara”

Oleh NASUHA RAHMAN

Di media sosial penyokong-penyokong ‘Bos Ku’ malah Najib sendiri menyerang keputusan Hakim dan menzahirkan seolah-olah mahkamah zalim kepadanya. Persoalannya kezaliman apa setelah mahkamah melayani berkali kali penangguhan kes ini hingga berusia 4 tahun?

Pelik Najib ini semua orang salah, hakim ada kepentingan, PH yang salah, Rafizi fitnah, peguam tak sesuai, hakim tak adil, Tun tak betul, pendek kata semua org tak betul. Dia yang betul atau tak salah.

"Peliklah Najib ni semua orang salah. Hakim ada kepentinganlah, tak adillah, sedang dia tidak pernah pun dipenjara"

Masihkah kita ingat ketika kes Anwar Ibrahim berjalan dirinya telah dipenjarakan, dipukul, ditelanjang dan pelbagai lagi sebelum dijatuhkan hukuman.

Najib pernah kita lihat dia dipenjara? Pernah lihat dia memakai baju oren atau bergari sepertimana pencuri susu? Najib sedang memainkan plot simpati seolah dirinya dizalimi.

Masihkah kita ingat pelbagai alasan dibuat sehingga kes ini tertunda begitu lama. 12 Mac 2019 peguamnya dicederakan anjing, 16 Ogos 2019 Najib sakit mata, Covid 4 kali ditangguhkan dari 13 Mac 2020, 5 Oktober 2020, 17 Feb 2021 dan 3 Mei 2021.

19 Ogos 2021 ponteng mahkamah dan 30 Mei & 11 Ogos 2022 peguam demam. Sedangkan Anwar ketika kematian Karpal Singh kes beliau diteruskan oleh mahkamah.

Waktu terluang Najib pergi main golf, sibuk nak ziarah anak di Singapura dan sibuk berkempen sana sini untuk pilihanraya seolah-olah kesnya di mahkamah tidak penting. Bila tiba waktu dia tuduh mahkamah zalim kepadanya.

Yang lucu sepatutnya dia buktikan dirinya tidak bersalah menggunakan wang rakyat tetapi sibuk mempertikai
Hakim Mohd Nazlan dengan mengetengahkan isu konflik kepentingan.

"Peliklah Najib ni semua orang salah. Hakim ada kepentinganlah, tak adillah, sedang dia tidak pernah pun dipenjara"

Sekarang Ketua Hakim, Tun Tengku Maimun juga dipertikaikan dengan alasan suaminya hadir ke mahkamah dan dituduh merakamkan tanpa bukti. Hello! Suami Tengku Maimun tu rakyat negara ini.

Jangan persoalkan integriti Hakim-hakim sedangkan rakyat dan masyarakat dunia sedang pertikaikan integriti Najib dan dirinya yang sedang dibicarakan. Sungguh lucu bila Zahid persoalkan integriti Hakim.

Zahid ini ada integriti ke? Kes pun berpulu…

Hairan Najib yang rumah digeledah mempunyai wang dan aset beratus juta, membeli jam tangan bernilai hampir 1/2 juta untuk isterinya, memberi anaknya menggunakan wang 1MDB ( wang rakyat ) RM 1 billion, ada yang mengatakan dia dizalimi.

Ketika ini semua mata tertumpu kepada Tun Tengku Maimum bersama 2 wanita lagi iaitu Datuk Nallini dan Datuk Mary Lim ( Hakim Mahkamah Perseketuan) serta 2 lagi hakim.

Saya memilih 3 wanita ini berdasarkan pengalaman bekerja dengan bos wanita, kaum ini jika mempunyai (kuasa/pangkat) dikenali ketua yang tegas, tidak mudah dipujuk dan lurus.

Jika Najib bebas pastinya dunia akan ketawakan kita. Dunia dan rakyat Malaysia sedang melihat masih adakah keadilan untuk rakyat.

Apapun Najib kamu mesti ingat mahkamah di sana nanti pasti kamu tidak akan terlepas jika kamu terlepas di dunia ini.

“We judge ourselves by what we feel capable of doing, while others judge us by what we have already done.”
‘Henry Wadsworth Longfellow.

Baca juga: Taktik ‘delay’ kes dalam permohonan tarik diri peguam

Baca juga: Che Ta tak kisah orang tegur muka nampak kedut, yang penting rambut masih tiada uban