Penghormatan terakhir pagi ini, jenazah Salahuddin bakal dikebumi tengah hari

Oleh KIM SYAZIE

Jenazah Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Allahyarham Datuk Seri Salahuddin Ayub, dijangka dikebumikan pada jam 12 tengah hari ini.

Allahyarham akan dikebumi di Tanah Perkuburan Islam Jalan Sulong, Serkat di Pontian, Johor.

Menurut jadual perancangan dikongsikan Setiausaha Akhbarnya, Syakirin Husnal, ziarah jenazah di kediaman ibu Allahyarham ditetapkan pada jam 7 pagi di Kampung Serkat (Kopi Tenggek), Tanjung Piai.

Ziarah jenazah di kediaman Allahyarham pula ditetapkan pada jam 10 pagi di TL7, Jalan Adil, Serkat, manakala solat jenazah dijadualkan pada jam 11 pagi di Masjid Jamek Dato’ Hj Noh Gadot, Serkat.

“Keluarga Allahyarham turut mengirimkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada semua pihak atas doa serta ingatan terhadap Allahyarham,” katanya.

Terdahulu, jenayah Allahyarham selesai disolatkan di Masjid Al-Badar, Jalan Langgar, Alor Setar, pada jam 12.22 tengah malam.

Solat jenazah itu diimamkan oleh Imam masjid, Abu Bakar Shaikh Abdullah, dan disertai kira-kira 100 jemaah.

Selesai solat, van membawa jenazah Allahyarham ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim (LTSAH) untuk diterbangkan ke Johor kira-kira jam 1 pagi tadi.

Salahuddin, 61, yang juga Ahli Parlimen Pulai dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simpang Jeram, meninggal dunia semalam pada jam 9.23 malam di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar, Kedah.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam hantaran di Facebook mengakui amat terkesan dengan permergian Allahyarham.

Anwar menyifatkan Salahuddin seorang sahabat yang setia.

Baca juga: Bertahun ‘stalk’ wanita, siap ikut pergi luar negara, penghendap dihantar ke hospital oleh keluarga