PRN : Pas jumpa pemimpin PH minggu hadapan

Oleh MALAYSIADATELINE

PAS akan mengadakan pertemuan bersama Menteri  Besar dan Ketua Menteri di tiga negeri yang diterajui oleh Pakatan Harapan (PH) untuk membincangkan tarikh Pilihan Raya Negeri (PRN) bagi membolehkan ia diadakan serentak dengan tiga negeri di bawah pentadbiran parti itu.

Naib Presiden PAS, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, berkata perjumpaan itu akan dilakukan pada minggu depan bersama Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amiruddin Shari, Menteri Besar, Negeri Sembilan Datuk Seri Aminuddin Harun dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow.

Menurutnya, walaupun pertemuan tidak rasmi telah pun diadakan akhir tahun lalu, namun tidak ada sebarang keputusan yang dicapai berhubung tarikh yang sesuai untuk PRN diadakan serentak di enam negeri terlibat.

“Keputusan sama ada PRN akan diadakan serentak atau tidak kami akan bincang dulu,” katanya selepas majlis Apresiasi Penerima Biasiswa Young Talent Scholarship Programme (YT-TI) 2022 di Wisma Darul Iman, di sini, hari ini.

Bagaimanapun, Ahmad Samsusri, yang juga Menteri Besar Terengganu, tetap berharap PRN dapat diadakan serentak bagi memudahkan rakyat dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)  menguruskan pilihan raya tersebut.

“Kemungkinan untuk tidak berlaku serentak atau tak itu ada. Tidak ada mana-mana pihak boleh paksa negeri-negeri lain untuk jalankan PRN sekali. Tetapi tiga negeri PAS telah sepakat akan buat pada tarikh sama.

Baca Artikel Penuh