PRU15, masa untuk memberikan peluang Pakatan Harapan membuktikan kebolehannya

Oleh BORHAN AHMAD

Walaupun ada bantahan, ramai tidak bersetuju dan sebilangan rakyat kecewa pilihanraya diadakan dalam suasana musim tengkujuh yang diramalkan oleh Jabatan Meteolroogi Malaysia boleh membawa bencana parah. Namun PRU15 akan terus diadakan. Umno/BN menekan PRU segera pada tahun ini juga.

Telah menjadi pengetahuan umum bahaewa PRU15 kali ini adalah kerana kebimbangan terhadap terbukanya banyak lagi skandal dan kisah ngeri penyelewengan mereka yang mungkin tidak dapat dibendung.

Bibit-bibit fitnah dan gerak saraf Umno/BN telah berjalan bagi membentuk persepsi rakyat bahawa mereka (pimpinan Umno/BN) telah teraniaya, mangsa pendakwaan terpilih, skandal yang konon dicipta oleh PH bagi merosakkan imej Umno dan pimpinannya.

Ia termasuk skandal kapal tempur pesisir -LCS, skandal 1MDB yang masih belum selesai, projek solar yang juga melibatkan sogokan ratus juta dan projek-projek mewah lain yang menjadi mimpi ngeri Umno/BN jika berlaku lagi pendedahan lain.

Presiden Umno kelihatan dalam kebimbangan peribadi terhadap apa yang sedang dihadapinya, cuba juga membina persepsi (walau kemudian dinafikan dengan dakwaan salah petik) bahawa kemenangan selain dari BN dalam pilihanraya ini akan menyebabkan banyak lagi pendakwaan, termasuk ‘in the pipe line’ Timbalan Presiden Umno, Presiden MIC dan beberapa pimpinan BN lagi. Ucapan beliau dalam konvensyen MIC bukan lagi perkara sulit, tapi ia amat terbuka dan boleh dicapai dan diakses oleh sesiapa dilaman-laman sesawang.

PRU15 merupakan sempadan perubahan yang perlu dilepasi untuk tidak lagi mengizinkan Umno/BN berkuasa, mahupun mengembalikan pengkhianat dari PN menerajui semula kerajaan. Di samping itu undi jangan sekali diberikan kepada dalang pengkhianatan yang kini berselindong atas jenama parti baharu dan sekutunya.

Baca Artikel Penuh