Rais dan Azhar akan menghadap Agong Selasa ini, kata sumber

Oleh NASUHA RAHMAN

Speaker Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun dan Speaker Dewan Negara Tan Sri Rais Yatim dilaporkan akan menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Selasa ini.

Kedua-dua Speaker itu dikatakan telah menerima jemputan daripada YDPA semalam bagi membincangkan mesyuarat Parlimen sebelum keadaan darurat berakhir pada 1 Ogos ini.

“Mereka dipanggil ke Istana Negara untuk hadir bersama dengan Yang Mulia Selasa ini pada pukul 11 ​​pagi. Saya rasa raja ingin berbicara dengan mereka mengenai pembukaan Parlimen sebelum darurat berakhir, ”kata satu sumber yang meminta untuk tidak disebutkan namanya, lapor The Vibers.

9 Jun baru-baru ini, YDPA telah memanggil ketua pembangkang dan Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, dan Presiden AMANAH Mohamad Sabu secara berasingan untuk membincangkan keadaan negara.

Sebelum itu YDPA telah bertemu dengan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sekitar jam 8 pagi untuk taklimat pra-kabinet.

Pada 10 Jun, Timbalan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man, Presiden MCA, Datuk Seri Wee Ka Siong, dua kali bekas perdana menteri dan pengasas Pejuang, Tun Dr Mahathir Mohamad, dan presiden Warisan, Datuk Seri Shafie Apdal memasuki pintu istana.

Susulan pertemuan dengan ketua-ketua parti, YDPA bertitah agar Parlimen dibuka secepat mungkin.