Rakyat mahu ‘Bajet Rakyat’ bukan ‘Bajet pilihan raya’

Oleh NASUHA RAHMAN

Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob harus bersedia untuk membentangkan ‘Bajet Rakyat’ dan bukannya ‘Bajet Pilihan Raya’.

Malah bajet yang akan dibentangkan pada 7 Oktober depan sepatutnya mengutamakan kepentingan dan keperluan rakyat daripada mengutamakan gula-gula politik pilihan raya.

Naib Presiden AMANAH, Dato Mahfuz Omar ketika dihubungi berkata, pelbagai aspek perlu diambil kira sebelum pembubaran Parlimen.

“Kita tidak mahu berulang sekali lagi bajet lapuk sepertimana yang telah berlaku pada tahun 1999 apabila bajet yang telah direncanakan untuk dibentang, dibahas dan diimplementasikan tidak menjadi realiti.

” Wang dibazirkan begitu sahaja termasuklah kos yang telah digunakan dalam persiapan seperti penyediaan bajet, mencetak, elaun kepada Ahli Parlimen dan pelbagai kos membabitkan pembentangan bajet tersebut.

” Pembaziran ini seharusnya diberi perhatian kerana ia melibatkan wang dan dana yang tidak harus dibazirkan dengan sia-sia tanpa direalisasikan bajet yang dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat negara ini,” ujar beliau yang juga merupakan Ahli Parlimen Pokok Sena.

Baca Artikel Penuh