Rupanya ini cara Bank buat untung berbilion ringgit, ramai tak sedar perkara ini.

Oleh WAN SITI AMINAH

Merupakan institusi yang menawarkan perkhidmatan penyimpanan wang, bank juga adalah perusahaan yang memerlukan keuntungan.

Untuk menjalankan operasi, banyak kos yang perlu ditanggung bank, lalu inilah strategi institusi kewangan itu untuk memperoleh untung.

Mungkin anda belum ketahui, hanya sebahagian kecil sahaja wang tunai yang didepositkan pelanggan disimpan di dalam bank.

Manakala, jumlah selebihnya bakal disediakan pihak bank bagi proses pengeluaran, pinjaman atau servis lain untuk kegunaan pelanggan lain.

Jangan bimbang, duit anda tidak hilang, cuma proses ini sebahagian daripada sistem yang diamalkan bank seluruh dunia iaitu Fractional Reserve System (FRS).

Sebagai contoh, setelah Kay mendepositkan wang sebanyak RM5,000, hanya 10% (RM500) daripadanya disimpan ke akaun dalam bentuk tunai.

Walaupun jumlah yang direkodkan ialah RM5,000, namun bakinya iaitu RM4,500 bakal digunakan pihak bank untuk dipinjamkan pada pelanggan lain.

Jumlah yang didepositkan kepada peminjam juga akan melalui proses yang sama iaitu penyimpanan tunai RM450 (10%) lalu bakinya digunakan urusan lain.

Proses ini diulang sehingga persusahaan itu mampu mencapai keuntungan berbilion ringgit dari wang yang disimpan pelanggan.

Menerusi pinjaman, institusi kewangan itu juga mampu memperoleh keuntungan melalui faedah atau bunga.

Artikel asal yang diolah ini disiarkan oleh portal Iluminasi.com.

Baca juga: Tukang sapu tepi jalan rupanya jutawan, ini kisah yang ramai tidak tahu