Saman Sarawak Report tidak semudah Daily Mirror, pesan Hanipa pada Pas

Oleh MALAYSIADATELINE

Para pemimpin Pas diingatkan supaya tidak memandang remeh saman parti itu terhadap Sarawak Report kerana ia tidak semudah kes saman presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang terhadap akhbar Daily Mirror.

Peguam Mohamed Hanipa Maidin berkata, kes saman Abdul Hadi terhadap akhbar Daily Mirror ‘terlalu jelas, terang dan nyata’ berbanding kes saman Sarawak Report.

“Menang kes tu (Daily Mirror) tak semesti menang kes sekarang ni(Sarawak Report)… Kes tu terlalu jelas, terang dan nyata. Kes sekarang ni taklah seterang, sejelas dan senyata kes itu…,” jelas beliau.

Hanipa yang mewakili presiden Pas dalam saman terhadap Daily Mirror menjelaskan, akhbar berkenaan menyelesaikan kes tersebut di luar mahkamah sebaik menerima notis peguam dan Abdul Hadi tidak perlu memberi keterangan di mahkamah.

Bagaimanapun tambah beliau, kes membabitkan Sarawak Report mungkin akan dibicarakan dan presiden Pas besar kemungkinan akan dipanggil memberi keterangan di mahkamah dan disoal balas dengan panjang dan agresif oleh peguam Sarawak Report.

Hanipa mengulas kenyataan seorang pemimpin Pas negeri kepada Malaysiakini yang yakin parti itu akan menang dalam kes saman Sarawak Report seperti mana kes saman akhbar Daily Mirror.

Hanipa yang kini Pengerusi Biro Undang-undang (Kanun) Amanah bagaimanapun mengucapkan ‘selamat berjaya’ kepada Pas dalam kes di mahkamah London itu.