SAMM persoal tindakan SPRM tidak siasat skandal rasuah di Kelantan

Oleh MALAYSIADATELINE

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mempersoalkan ketelusan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung skandal rasuah di Kelantan.

Pada sidang akhbar mengenai isu itu hari ini, Pengasas SAMM, Badrul Hisham Shaharin, juga dikenali sebagai Chegubard, berkata suruhanjaya itu masih belum bertindak ke atas tuduhan rasuah di Kelantan yang melibatkan konsesi balak walaupun laporan telah dibuat.

Pada 27 Oktober, SAMM diiringi sekumpulan pengundi Kelantan membuat laporan dan menyerahkan dokumen berkaitan kepada SPRM.

Hadir pada sidang akhbar itu ialah Mohd Afiq Ayob, yang membuat laporan itu dan mendakwa skandal yang melibatkan Exco Kerajaan Negeri Kelantan, membabitkan seorang bergelar “Datuk” yang menggunakan alamat Istana Negara dan satu lagi seorang Cina bergelar “Datuk” yang bertindak bagi pihak syarikat berasaskan kayu di Kuala Lumpur.

Katanya, beliau menyerahkan 50 dokumen mengenai rasuah berjumlah lebih RM5 juta kepada SPRM.

Mohd Afiq berkata satu dokumen, surat dari Lapangan Desiran Sdn Bhd kepada Kompleks Perkayuan Kelantan (KPK) iaitu sebuah agensi kerajaan negeri yang bertanggungjawab bagi pembalakan menyenarakan lapan “sumbangan” berkaitan dengan perjanjian antara kedua-dua pihak.

Dokumen itu juga menunjukkan, antara lain, bayaran kepada Exco dan juga lawatan ke luar negara, satu “sumbangan” sebuah kereta Toyota Fortuner dan jubin bernilai lebih RM34,000.

Terdapat juga dokumen pembayaran yang dibuat oleh sebuah syarikat kerajaan negeri Kelantan kepada “Datuk” menggunakan alamat Istana Negara dan salinan RM1 juta cek dibayar kepada “Datuk.”

Bosan dengan kurangnya tindakan daripada pihak berkuasa, Chegubard berkata sudah tiba masanya untuk pergi awam dengan bukti.

“Dokumen-dokumen jelas menunjukkan Lapangan desiran Sdn Bhd telah menggunakan sejumlah besar dana untuk melobi bagi konsesi balak di Kelantan,” dakwanya.

Chegubard mempersoalkan bagaimana Datuk yang menggunakan alamat Istana Negara, dan yang mendakwa rapat Barisan Nasional dan pimpinan kerajaan negeri Kelantan boleh bertindak bagi pihak KPK.

Lebih teruk lagi, Chegubard berkata SAMM serta orang-orang yang membuat laporan itu telah dikritik oleh pihak-pihak tertentu dan dituduh memfitnah.

Chegubard menyelar SPRM kerana gagal bertindak terhadap banyak laporan yang dibuatnya tentang kes-kes yang berkaitan dengan BN dan pemimpin Umno, tetapi cepat untuk bertindak terhadap dakwaan rasuah yang dilemparkan kepada pemimpin pembangkang.