Selepas 20 tahun didakwa baca khutbah anti Yahudi, imam kelahiran Perancis dihantar pulang ke Maghribi

Oleh NASUHA RAHMAN

Ekoran didakwa menyampaikan khutbah yang mengajak wanita tunduk pada lelaki, seorang imam kelahiran Perancis dihantar pulang ke negera asalnya Maghribi.

Hassan Iquioussen dilahirkan di Perancis tetapi memegang kewarganegaraan Maghribi.

Mahkamah pentadbiran tertinggi Perancis memberi kebenaran mengusir seorang imam yang dituduh melakukan “ucapan kebencian” ke Maghribi, demikian menurut Menteri Dalam Negeri, Gerald Darmanin.

Hassan Iquioussen “akan diusir dari wilayah negara” dalam “kemenangan besar bagi republik ini,” kata Darmanin di Twitter yang memetik keputusan Majlis Negara pada Selasa lalu.

Kes itu dibawa ke mahkamah tertinggi selepas hakim Paris menyekat pengusiran imam itu yang diperintahkan Kementerian Dalam Negeri pada akhir Julai lalu berhubung dakwaan “pertuturan anti-Semitik yang sangat ganas” dan khutbah yang menyeru wanita untuk “tunduk” kepada lelaki.

Hassan yang berusia 58 tahun mempunyai capaian puluhan ribu pengikut menerusi akaun YouTube dan Facebook peribadinya dari rumah yang terletak di utara Perancis.

Bagaimanapun, Peguam Hassan Lucie Simon berkata kenyataan anti-Semitik atau misoginis itu dibuat sejak lebih 20 tahun lalu dan dia tidak pernah didakwa atas kenyataannya itu.

“Ya, encik Hassan seorang yang konservatif. Dia pernah membuat kenyataan retrograde (ke belakang) mengenai kedudukan wanita dalam masyarakat.

“Namun ia bukanlah suatu ancaman serius kepada ketenteraman awam,” kata peguam Hassan.

Peguam Hassan berjaya memohon kepada mahkamah Paris bagi menghalang perintah itu dengan alasan ia akan mewujudkan “kemudaratan yang tidak seimbang” kepada “kehidupan peribadi dan keluarganya”.

Baca juga: Kanak-kanak perempuan maut selepas hujan batu terkena kepala

Baca juga: Tulisan jawi di Kulim, jangan umpama ‘hidup segan, mati tak mahu’