Selepas 3 dekad tenggelam masjid berusia 120 tahun tiba-tiba timbul, gemparkan penduduk

Oleh NASUHA RAHMAN

Sebuah masjid yang ditenggelami air tiga dekad lalu muncul selepas kesan kemarau di air Empangan Phulwaria di negeri India di daerah Nawada Bihar.

Perkhidmatan Media Kashmir pada hari Rabu melaporkan masjid yang dianggarkan berusia 120 tahun tenggelam di kampung Chiraila blok Rajauli telah muncul berikutan kekeringan air di hujung selatan takungan empangan.

Orang ramai ingat nama masjid itu sebagai Masjid Noori yang ditenggelami air selepas Empangan Phulwaria dibina pada 1985. Ketinggian masjid dari tanah hingga ke kubah atas adalah kira-kira 30 kaki.

Menurut laporan itu, kemunculan masjid itu menimbulkan rasa ingin tahu di kalangan penduduk setempat dan ramai belia dilihat berpusu-pusu di tempat itu apabila melihat masjid itu.

Mereka selalu melihat kawasan air di dalam takungan dan agak terkejut apabila melihat sebuah masjid di situ.

Ramai belia dilihat meluru ke arah masjid yang mengharungi lumpur sehingga ke tembok bangunan lama.

Terdapat ramai yang masuk ke dalam masjid tetapi terkejut apabila mendapati bangunan itu benar-benar utuh.

Ini adalah bahagian masjid yang paling menarik walaupun selepas tenggelam selama beberapa dekad, tidak ada sedikit pun kerosakan pada strukturnya.

Terdahulu, ketika paras air semakin berkurangan, hanya sebahagian kubah masjid yang kelihatan dan orang ramai tidak dapat meletakkan apa yang dimaksudkan.

Kini mereka melihat masjid di tempat terbuka apabila bumi benar-benar kering, rasa ingin tahu mereka hilang.

Latar belakang masjid yang ditenggelami air ini ialah ia wujud sebelum kerja-kerja pembinaan Empangan Phulwaria bermula pada tahun 1979.

Masjid itu tidak disentuh walaupun selepas pembinaan empangan siap. Takungan air empangan itu menenggelamkan seluruh kawasan termasuk masjid.

Ramai yang mengatakan bahawa masjid ini dibina pada awal abad ke-20, dan berusia kira-kira 120 tahun.

Kesimpulan sedemikian dibuat setelah melihat seni bina kubah masjid yang jauh lebih tajam rupa dan penambahbaikan kubah yang dibina pada zaman Mughal yang terkemudian.

Baca juga: “Bukan kedekut, resepi kami berbayar, pegang amanah cikgu bukan senang nak dedah pada orang lain, nanti tak berkat”

Baca juga: Memang tak makan daging khinzir, Daphne Iking tepis dakwaan rindu makan daging itu