Selepas banjir, Tasik Kenyir bertukar jadi ‘tasik balak’?

Oleh NASUHA RAHMAN

Berikutan selepas Terengganu dilanda banjir baru-baru ini tular satu video menunjukkan Tasik Kenyir yang menjadi destinasi pelancongan telah dibanjiri puing-puing kayu- kayan dan juga balak.

Kelihatan sekumpulan anggota bomba yang menaiki bot sambil menguis-guis serpihan kayu yang memenuhi permukaan Tasik Kenyir begitu banyak sehingga menghalang pergerakkan mereka

Video daripada akaun tik tok @ery_ganu telah tular dan di kongsi oleh aktivis masyarakat Raja Shamri melalui facebooknya.

Atas perkongsian itu, rata-rata netizen meluahkan rasa sedih dan terkejut dengan kejadian itu yang telah menjejaskan pemandangan Tasik Kenyir sebelum ini sangat mendamaikan.

Selepas banjir, Tasik Kenyir bertukar jadi 'tasik balak'?
Serpihan kayu kayan timbul di permukaan tasik sebaik sahaja banjir mulai surut di Terengganu

Bagaimanapun ramai yang menyifatkan ada hikmah yang berlaku sekaligus mendedahkan kerakusan manusia yang tiada batasan terhadap alam sekitar.

“Mungkin ada hikmah banjir ini…Itu petunjuk bahawa alam tidak ditakbir dgn baik…kerakusan tanggan manusia membinasakan alam semula jadi…katakan tidak untuk mengundi nanti…,”komen Kheriey Anuar.

“Berlaku kerosakan d muka bumi adalah kerana jahatnya tangan2 manusia yg tamak & haloba,” tulis Rahmah Ahamed.

Tidak kurang juga ada yang menyindir sambil menganggap kesan itu sesuai untuk pembiakan harimau serta mengelakkan haiwan itu pupus.

“Tiada pembalakan kata pejabat hutan dan pejabat daerah,” kata Zul Zhafran.

“Bagus untuk pembiakan harimau kata pengarah hutan,” kata Wan Suhaimi Wan Ibrahim.

“Chantek kan..ngan kayu kayan..ini huntuk mengelakan harimau pupus,” tulis Noor Mohamad Abd Hamid.

Hujung tahun lalu, beberapa negeri telah dilanda banjir termasuk negeri Pahang di mana kejadian hampir sama berlaku apabila balak-balak telah dihanyutkan air bah menyebabkan ramai yang kehilangan tempat tinggal dan harta benda.

Situasi banjir pada kali ini agak luar biasa berbanding tahun-tahun sebelumnya. Jika sebelum ini hanya air bah sahaja yang mengalir dan membanjiri kampung-kampung tetapi sejak akhir-akhir ini sisa-sia kayu kayan atau balak yang jelas kelihatan.