Seronoknya jika peperiksaan dihapuskan terus dari sistem pendidikan

Oleh KIM SYAZIE

Alangkah indah dan menyenangkannya dunia jika peperiksaan dihapuskan dari sistem pendidikan kita buat selama-lamanya.

Perkataan peperiksaan sentiasa menimbulkan ketakutan, ketegangan, ketidakselesaan dan peluh sejuk. Ia membuatkan kita gementar dan terketar. Tetapi kita masih menghadapi ujian mahupun peperiksaan dengan keazaman yang tinggi dan tampil dengan cemerlang.

Sekiranya peperiksaan dimansuhkan, kita akan berada dalam ekstasi murni. Bagi ramai, matematik ialah subjek yang membuatkan kita tidak dapat tidur malam dan geografi sentiasa memberi inspirasi kepada kita di seluruh dunia mungkin.

Subjek Bahasa Inggeris masa kini, masa lalu dan masa depan sentiasa mengelirukan kita dan persamaan kimia membuktikan kita sering salah. Gambar rajah dalam biologi adalah satu-satunya kesakitan di kepala kita dan pelbagai penulisan dalam bahasa kedua dan ketiga telah membuatkan kita gila.

Jangan tanya soalan tentang maharaja dan pahlawan dalam sejarah kerana mereka biasanya muncul dalam mimpi sahaja dan tidak memberi kita apa-apa selain panik. Kita harap hari itu datang tidak lama lagi apabila kita semua mempunyai sekeping tempat.

Sering kali nampaknya peperiksaan di sekolah dan kolej mempunyai sedikit kaitan dalam kehidupan praktikal kita.

Sijil, diploma atau ijazah yang dimiliki tidak ada nilainya kecuali digantung di dinding selama bertahun-tahun. Di mana-mana di dunia, jutaan dan ribuan pelajar dilatih dan diajar untuk menghadapi pelbagai peperiksaan yang kompetitif.

Semasa waktu peperiksaan, kita membaca banyak contoh penipuan, kebanyakannya telah ditangkap dan diambil tindakan , tetapi bagaimana pula dengan pelbagai pelajar yang kekal bebas daripada kesalahan?

Pelajar sebegini bukan sahaja tampil cemerlang tetapi juga mendapat pekerjaan yang lebih baik daripada pelajar rajin yang berhak mendapatnya.

Tetapi jika tiada peperiksaan maka otak kita akan berhenti berfungsi separa dan ia tidak akan digunakan untuk sebarang kerja seperti membaca, menulis, menyelesaikan soalan. Pada masa akan datang, kita tidak akan dipanggil apa-apa selain orang bodoh yang remeh.

Untuk menyelamatkan kita daripada kejatuhan seperti itu, mesti ada beberapa tahap ujian, tetapi ujian seperti itu harus menghasilkan seorang yang bermoral dan bermaruah tinggi, bukan hamba kepada ujian atau peperiksaan.


Azizi Ahmad adalah mantan pendidik

Baca juga: Netizen kurang senang ibu bapa bawa bayi ke pawagam tengok cerita Mat Kilau, melalak sampai ganggu orang

Baca juga: Boleh pula terlepas mata kail dalam kari ikan, wanita hanya terima diskaun RM0.60